Romy van der Burgh

Romy van der Burgh is stafredacteur bij Investico en doet onderzoek naar georganiseerde misdaad, financiële criminaliteit, lobby, politiek en justitie. Ze maakte deel uit van het internationale team dat onderzoek deed naar de Uber Files (2022). Haar onderzoeken werden meermaals genomineerd voor de Loep (2020, 2021) en voor de Tegel (2021), het onderzoek dat zij samen met collega’s deed naar de Nederlandse anti-abortuslobby werd bekroond met een Loep.

Onderzoeken van Romy van der Burgh

ChristenUnie in Europe sought contact with hate groups and Putinists 04.04.2024

European party ECPM financed radical right wing lobby group

For years a private mailing list of lobby group Agenda Europe served as a save haven for radical right wing hate groups to strategise against abortion rights and LGBTQ emancipation, funded by ECPM.

Samenwerken met hate groups, Poetinisten en Ku Klux Klan-geaffilieerden 25.03.2024

Europartij ChristenUnie financierde radicaal-rechtse lobbygroep

De besloten mailgroep van lobbyclub Agenda Europe was lang een broeinest van racisme, homofobie en vrouwenhaat. Nu blijkt dat ECPM, de europartij van de ChristenUnie, hier een sleutelrol in speelde.

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

Rekruteren voor het Russische leger 07.08.2023

Niet-gesanctioneerde Russische bedrijven betalen huurlingen voor oorlog in Oekraïne

Russische multinationals betalen huurlingen die vechten in de oorlog in Oekraïne. Geen van deze bedrijven staat op de Europese sanctielijst, velen hebben nog altijd vestigingen in Nederland.

Ondergrondse trustsector 26.05.2023

Brievenbusfirma’s kapen zzp-kantoren

Brievenbusfirma’s strijken neer in flexkantoren voor creatieve zzp'ers om trustwetgeving te omzeilen, slechts één op de tien ingeschreven bedrijven in een flexkantoor is nog maar een eenmanszaak.

De medische keuring van asielzoekers 20.04.2023

‘PTSS? Glaasje water aanbieden en spanning vermijden’

Voordat asielzoekers bij de IND verschijnen, krijgen ze een ‘medische keuring’. Die wordt keuring steeds soberder en uitgevoerd door nauwelijks geschoold personeel van commerciële bedrijven.

Internationaal schaduwbankieren 08.04.2023

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven verstrikt in witwaszaak

Midden-Oosterse bedrijven betalen buitenlandse handelspartners vaak via het oude hawala-systeem. Soms leidt dit tot schimmige praktijken waar ook Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn.

Investeringen in Iran 11.02.2023

Zeker 270 miljoen vanuit Nederland in omstreden Iraanse techsector

Vanuit Nederland stak een Europese investeerdersgroep vanaf 2016 in stilte zo’n 270 miljoen euro in onder meer de controversiële Iraanse tegenhanger van Amazon.

Abortuszorg in de knel 23.11.2022

Initiatiefwet bedreigt toegankelijkheid abortuszorg Noord-Nederland

Het wetsvoorstel om de abortuspil toegankelijk te maken via de huisarts bedreigt de financiële zekerheid van abortusklinieken, met name in het Noorden van het land.

De schaduwmarkt van crowdfundhypotheken 28.09.2022

Investeren in vastgoed zonder startkapitaal

Aan de onderkant van de woningmarkt is de laatste jaren een schaduwsector voor hypotheken ontstaan. Steeds meer beleggingspanden worden gefinancierd via online gecrowdfunde leningen.

Hoe het misdaadsbestrijdingsteam MIT faalde 14.09.2022

Miljoenen voor de schijn van daadkracht

Het ‘superteam’ dat in het leven werd geroepen door toenmalig minister Ferd Grapperhaus bleef hangen op de Haagse tekentafels.

Hoe de Nederlandse politiek taxidienst Uber beschermde 12.07.2022

Uber Files: ‘We’re just fucking illegal’

Nederlandse politici, met een hoofdrol voor Neelie Kroes, en de Belastingdienst rolden de loper uit voor de illegale taxidienst Uber, zo kon de Amerikaanse multinational wetten blijven negeren.

Trustbedrijven helpen sancties te omzeilen 18.05.2022

Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Zeker honderd Russische bedrijven namen afgelopen jaren afscheid van grote vergunde trustkantoren maar bleven wel in Nederland. Daardoor zijn ze moeilijk te vinden zijn voor opsporingsinstanties.

Fraude met diesel 05.03.2022

Nederlandse criminelen bouwen dubieus imperium in België

Ogenschijnlijk gaat het om een victimless crime: sjoemelen met olie in het Belgische buitengebied. Maar als je aan de losse draadjes van het netwerk trekt, ontvouwt een miljoenenbusiness.

Energiearmoede in Nederland 24.11.2021

Is de muur geïsoleerd? “Neee, ben je gek”

Meer dan negentigduizend huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht geïsoleerde corporatiewoningen. Zij worden komende winter mogelijk hard getroffen door de hoge gasprijzen.

Politie gebruikt omstreden Chinese drones voor opsporing 30.09.2021

Data voor China

De drones van DJI, gebruikt door de Nederlandse politie, zijn vliegende dataslurpers. Zonder toestemming van de gebruiker wordt software geïnstalleerd die persoonlijke gegevens verzamelt.

Lid uit witwasfamilie koopt tientallen panden in de Amsterdamse binnenstad 07.07.2021

De hoofdstad is in verdachte handen

Een Pakistaanse vastgoedinvesteerder neemt het peperdure centrum van Amsterdam over, gesteund door een grote bank. ‘Hier heeft de Rabobank wel iets uit te leggen.’

Eén vaccin voor iedereen? 07.04.2021

Hoe vrouwen vergeten werden bij de ontwikkeling van corona-vaccins

Het verschil tussen seksen wordt onvoldoende meegenomen in onderzoek naar Covid-19-vaccins. ‘We vallen terug in oude gewoontes, terwijl we al lang weten hoe belangrijk sekseverschillen zijn.'

De anti-abortusbeweging in Nederland 10.03.2021

De stille successen van conservatief-christelijk rechts

Christelijke partijen en organisaties boeken steeds meer succes in hun strijd tegen abortus. En daar maken ze, heel strategisch, niet te veel ophef over.

Illegaal teakhout uit Zuid-Soedan verdwijnt in tuinmeubelen 11.11.2020

‘Er blijft niets over voor Soedanezen zelf’

Het blijkt nog altijd gemakkelijk om fout hout op de Nederlandse markt te krijgen. Vanuit Zuid-Soedan wordt teak, ‘de koning der houtsoorten’, via India naar Europa verscheept.

Souvenirwinkels zijn kwetsbaar voor duistere praktijken 21.10.2020

‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’

In de doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen sloeg één ondernemer zijn slag. Ondanks een overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm.

De staatskas van Kenia loopt miljoenen mis 26.02.2020

Nederlandse rozenkwekers ontlopen hun belastingplicht in Kenia

Kenia loopt miljoenen mis aan belastinginkomsten. Internationale rozenkwekers, waaronder ook Nederlandse, ontwijken belasting met behulp van brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend