Investico leidt jong journalistiek talent op binnen een speciaal ontwikkelde methode

Investico Masterclass

Elk jaar biedt Investico vijf aanstormende journalistieke talenten een in-house opleiding, waarbij zij onder persoonlijke begeleiding toewerken naar één groot onderzoek. Tijdens de Masterclass Onderzoeksjournalistiek leren deze aspirant-onderzoeksjournalisten de methode van Investico, gericht op samenwerking, datagedreven technieken en radicale transparantie.

Alumni van de Masterclass ontwikkelen zich dankzij onze werkervaringsplaatsen vaak tot redacteur bij Investico of gaan aan de slag bij andere media. De producties van de masterclass hebben de afgelopen jaren veel erkenning gekregen, onder meer in de vorm van journalistieke prijzen. Lees hieronder meer over de Masterclass Onderzoeksjournalistiek.

Vacature

Vacature Masterclass Onderzoeksjournalistiek 2024/2025

In september 2024 gaat de masterclass van Investico weer van start. Een groep van vijf deelnemers met verschillende achtergronden werkt intensief samen aan één groot onderzoeksproject en krijgt scholing in methoden en technieken voor onderzoeksjournalistiek.

Meer informatie

Opleiding

Jaarlijkse masterclass

Ieder jaar organiseert Investico samen met De Groene Amsterdammer de Masterclass Onderzoeksjournalistiek. In dit traineeship leert een team van vijf geselecteerde aspirant-onderzoeksjournalisten in de loop van zes maanden een onderzoek te verrichten, uitmondend in diverse nieuwsartikelen en een urgente longread. Daarin worden ze intensief begeleid door redacteuren van Investico en De Groene, en diverse gespecialiseerde trainers.

De Investico-methode

In de masterclass worden jonge journalisten getraind in de Investico-methode, waarin samenwerking centraal staat. Deelnemers met diverse (disciplinaire) achtergronden leren gebruik te maken van data-journalistieke methoden, van de Wet open overheid (Woo) en klassieke journalistieke technieken zoals het diepte-interview en de reconstructie. De masterclass is uniek omdat deze deelnemers met niet-journalistieke achtergronden, zoals de bèta-wetenschappen, een kans biedt zich te ontwikkelen als journalistiek onderzoeker.

Talent bij andere media

Inmiddels zijn er 58 mensen door ons opgeleid. Oud-deelnemers gingen na de masterclass aan het werk als redacteur bij Investico of vonden een plek bij een ander kwaliteitsmedium. Ze kwamen terecht bij onder andere NRC Handelsblad, De Stentor, Pointer en Argos. Zo versterken we de journalistiek in Nederland.

Lof voor de masterclass

Producties van de masterclass oogsten veel lof bij publiek, experts en collega-journalisten. Zo werden de onderzoeken naar wie de energietransitie in Nederland vertraagden (2012) en het profiel van de Autoriteit Financiële Markten (2016) genomineerd voor De Loep, de Belgisch-Nederlandse prijs voor onderzoeksjournalistiek. Het onderzoek naar gesjoemel met politiecijfers won in 2019 De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. De producties uit 2021 en 2022 wonnen allebei de aanmoedigingsprijs van De Loep.

Onderzoeken van de masterclass

Voetbal betaald uit overheidssubsidie 01.05.2011

Creatief met staatssteun

De overheid heeft de afgelopen vijftien jaar meer dan een miljard euro bijgedragen aan het betaald voetbal in Nederland. Via sluipwegen en ingewikkelde constructies, omdat staatssteun verboden is.

'Particulieren bezitten 7 tot 9 miljard aan kunst' 13.03.2024

Speculeren met kunst

De kunstwereld is verworden tot een lucratieve business. Miljonairs leggen beroemde werken als beleggingsobject in kluizen. Musea én de Belastingdienst hebben het nakijken.

De anti-abortusbeweging in Nederland 10.03.2021

De stille successen van conservatief-christelijk rechts

Christelijke partijen en organisaties boeken steeds meer succes in hun strijd tegen abortus. En daar maken ze, heel strategisch, niet te veel ophef over.

Hoe duurzaam is Unilever echt? 22.03.2017

Duurzaamheid uit een pakje

Unilever wordt geprezen als duurzaamheidskampioen. Platform Investico ontcijferde de duurzaamheidscode van Unilever en vond de pijnlijke realiteit achter het papieren labyrint.

Een miljoen dieren in vlammen op 18.03.2020

Een miljoen keer voor niets gestorven

Megastallen branden relatief veel vaker af dan gewone stallen. Duidelijke regels voor zulke grote stallen ontbreken en ook het totaal aantal stalbranden blijft maar toenemen. Wat is hier aan de hand?

Verdozing van Nederland 26.04.2022

Gooien met grond

Steeds vaker vallen landschappen ten prooi aan monotone distributiecentra. Verzet van burgers mag niet baten. Den Haag gooit schaarse groene ruimte in de uitverkoop.

Autoriteit Financiële Markten, waakhond zonder tanden 30.03.2016

Het toezichtsprookje

Sinds de financiële crisis moeten strenge regels en toezichthouders de burger beschermen tegen nieuwe rampen. Gebeurt dat ook? De AFM blijkt een ‘consumentenwaakhond’ die niet wil én niet mag bijten.

Arbeidsuitbuiting nauwelijks bestraft in Nederland 21.03.2018

‘Ik had mijn eigen huid in mijn handen’

Duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder ellendige omstandigheden waaraan ze zich niet kunnen ontworstelen. Arbeidsinspectie, politie en Openbaar Ministerie schieten te kort.

Speculeren met kunst 11.03.2024

Kunst steeds vaker onbereikbaar voor musea

Kunst wordt steeds meer gebruikt om vermogen in te stallen of om mee te speculeren. Exponentiële prijsstijgingen zijn het gevolg, die musea niet kunnen bijbenen.

Nog een eeuw fossiel 23.01.2013

Land van Gas en Kolen

Waarom heeft Nederland zo weinig groen energie? Onze regering blijkt niet wezenlijk geïnteresseerd in duurzame alternatieven en blijft inzetten op gas en kolen.

Ondernemende professoren 26.11.2014

Nevenfuncties van hoogleraren leiden tot belangenverstrengeling

Wat voeren Nederlandse hoogleraren buiten de campus uit? Investico vond een mijnenveld van belangen. Ze houden veel nevenactiviteiten buiten beeld, passen onderzoeksvragen aan, schaven conclusies bij.

Meer demonstraties, meer repressie 22.03.2023

Demonstratierecht in de knel

De sfeer tussen demonstrant en autoriteiten verhardt. De politie arresteert en slaat vaker, burgemeesters leggen striktere regels op en demonstranten worden nauwlettend gevolgd.

Strafbare feiten blijven buiten de boeken 13.03.2019

Politie manipuleert misdaadcijfers, zeggen agenten zelf

Woninginbraak wordt ‘vernieling’, diefstal heet ‘baldadigheid’, straatroof wordt ‘zakkenrollerij’. Grootschalig onderzoek laat zien hoe de politie criminaliteitscijfers kunstmatig laag houdt.

Privacy op de werkvloer 30.05.2012

Werken in een glazen huis

Werkgevers breken kluisjes van hun personeel open, medische gegevens zijn niet langer beschermd en het telefoon- en internetgebruik wordt bijgehouden. Privacy van werknemers is ernstig in het geding.

Souvenirwinkels zijn kwetsbaar voor duistere praktijken 21.10.2020

‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’

In de doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen sloeg één ondernemer zijn slag. Ondanks een overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm.

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 2000.

Word vriend