Uitgelicht

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

‘Een onbetaalbaar feestje’ 12.12.2023

Onderwijsmarkt gijzelt leesonderwijs

Op de vrije markt van lespakettenmakers, tussenhandelaren en onderwijsadviseurs controleert vrijwel niemand wat basisschoolleerlingen leren; leerkrachten raken verdwaald in een woud van lesmethoden.

Wat geeft de wetgever om de wetten? 16.11.2023

Kamer had nog nooit zo weinig tijd voor wetten

Hoeveel aandacht konden Kamerleden de afgelopen kabinetsperiode opbrengen voor het controleren van wetten? Nog minder dan in voorgaande jaren, zo blijkt.

Bio voor de bühne 08.11.2023

Hoe Nederland biologische landbouw verwaarloosde

Biologische boeren uit Nederland krijgen als enige uit Europa geen speciale subsidie voor bio-landbouw. De afgelopen jaren ontvingen ze daardoor minder geld dan boeren uit de rest van Europa.

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

De groeiende gezondheidskloof 24.10.2023

Verdwaald in het woud van preventieprojecten

Talloze gezondheidsprojecten helpen laagopgeleide en arme Nederlanders te weinig. Terwijl deze groep het meest gebaat zou zijn bij gezondheidsprogramma’s.

Nauwelijks opties voor mensen met zwaar werk 19.10.2023

Vroegpensioenregeling nauwelijk populair onder zware beroepen

Sinds de afschatting van de VUT in 2004 moest er een alternatief vroegpensioen voor 'slijtende beroepen' komen. Dat kwam er pas in 2021, en de regeling blijkt nauwelijks populair.

Ongeoorloofde lozingen 06.10.2023

Industrie in de knel door Europese waterregels

In de EU geldt al veertien jaar een verbod op verslechtering van de waterkwaliteit. Toch lozen grote Nederlandse bedrijven nog steeds vervuilende stoffen.

De financiers van fossiel 26.09.2023

Fossiele bedrijven blijven uitbreiden dankzij Nederlandse bankiers en advocaten

In weerwil van hun beloftes blijven Nederlandse banken fossiele bedrijven financieren. Zo blijven de miljarden ongehinderd de olie- en gasindustrie binnenstromen.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Diepgravende onderzoeksjournalistiek is onmisbaar. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend