Samenwerken met hate groups, Poetinisten en Ku Klux Klan-geaffilieerden 25.03.2024

Europartij ChristenUnie financierde radicaal-rechtse lobbygroep

De besloten mailgroep van lobbyclub Agenda Europe was lang een broeinest van racisme, homofobie en vrouwenhaat. Nu blijkt dat ECPM, de europartij van de ChristenUnie, hier een sleutelrol in speelde.

'Particulieren bezitten 7 tot 9 miljard aan kunst' 13.03.2024

Speculeren met kunst

De kunstwereld is verworden tot een lucratieve business. Miljonairs leggen beroemde werken als beleggingsobject in kluizen. Musea én de Belastingdienst hebben het nakijken.

Speculeren met kunst 11.03.2024

Kunst steeds vaker onbereikbaar voor musea

Kunst wordt steeds meer gebruikt om vermogen in te stallen of om mee te speculeren. Exponentiële prijsstijgingen zijn het gevolg, die musea niet kunnen bijbenen.

Studenten met migratieachtergrond doelwit 01.03.2024

Ministerie bevestigt discriminatie bij fraudeopsporing DUO

Studiefinancieringsorganisatie Duo maakte jarenlang gebruik van discriminerende criteria bij de opsporing van fraude met studiefinanciering. Het kabinet maakt nu excuses aan gedupeerde studenten.

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

‘Een onbetaalbaar feestje’ 12.12.2023

Onderwijsmarkt gijzelt leesonderwijs

Op de vrije markt van lespakettenmakers, tussenhandelaren en onderwijsadviseurs controleert vrijwel niemand wat basisschoolleerlingen leren; leerkrachten raken verdwaald in een woud van lesmethoden.

Wat geeft de wetgever om de wetten? 16.11.2023

Kamer had nog nooit zo weinig tijd voor wetten

Hoeveel aandacht konden Kamerleden de afgelopen kabinetsperiode opbrengen voor het controleren van wetten? Nog minder dan in voorgaande jaren, zo blijkt.

Bio voor de bühne 08.11.2023

Hoe Nederland biologische landbouw verwaarloosde

Biologische boeren uit Nederland krijgen als enige uit Europa geen speciale subsidie voor bio-landbouw. De afgelopen jaren ontvingen ze daardoor minder geld dan boeren uit de rest van Europa.

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend