Boeren zonder grenzen 06.09.2023

Duizenden hectaren grond ten onrechte geregistreerd voor subsidies

Het fenomeen ‘bermfraude’ is al jaren bekend. Toch blijken boeren nog steeds grootschalig grond die niet van hen is te registeren.

Rekruteren voor het Russische leger 07.08.2023

Niet-gesanctioneerde Russische bedrijven betalen huurlingen voor oorlog in Oekraïne

Russische multinationals betalen huurlingen die vechten in de oorlog in Oekraïne. Geen van deze bedrijven staat op de Europese sanctielijst, velen hebben nog altijd vestigingen in Nederland.

Lobby voor fossiel 05.07.2023

Nederlandse industrie rekent tot 2050 op aardolie

Nederlandse bedrijven willen tot 2050 grote volumes vervuilende aardolie in producten blijven verwerken. Dit druist in tegen eigen beloftes en de groene doelen van het kabinet.

Grote kritiek op OM bij 'voorwaardelijke sepots' 28.06.2023

‘Eigenlijk geen straf’, maar wel een strafblad

Jaarlijks krijgen tienduizend verdachten via een 'Voorwaardelijk Sepot' een proeftijd en een strafblad van het Openbaar Ministerie zonder dat een rechter ernaar kijkt. Verzet is niet mogelijk.

‘Ik wil dat iemand zegt dat ik geen fraudeur ben’ 21.06.2023

De discriminerende fraudecontroles van Duo

De jacht op vermeende fraudeurs treft vooral studenten met een migratieachtergrond. Duo is zich van geen kwaad bewust en wil in september het aantal controles verviervoudigen.

Ondergrondse trustsector 26.05.2023

Brievenbusfirma’s kapen zzp-kantoren

Brievenbusfirma’s strijken neer in flexkantoren voor creatieve zzp'ers om trustwetgeving te omzeilen, slechts één op de tien ingeschreven bedrijven in een flexkantoor is nog maar een eenmanszaak.

‘We noemen het vieze lucht, maar je ruikt en ziet het niet’ 06.05.2023

Zeker honderdduizend kinderen op school in vervuilde lucht

Ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden liggen te dicht bij een drukke weg. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD.

De medische keuring van asielzoekers 20.04.2023

‘PTSS? Glaasje water aanbieden en spanning vermijden’

Voordat asielzoekers bij de IND verschijnen, krijgen ze een ‘medische keuring’. Die wordt keuring steeds soberder en uitgevoerd door nauwelijks geschoold personeel van commerciële bedrijven.

Internationaal schaduwbankieren 08.04.2023

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven verstrikt in witwaszaak

Midden-Oosterse bedrijven betalen buitenlandse handelspartners vaak via het oude hawala-systeem. Soms leidt dit tot schimmige praktijken waar ook Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Diepgravende onderzoeksjournalistiek is onmisbaar. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend