Bio voor de bühne 08.11.2023

Hoe Nederland biologische landbouw verwaarloosde

Biologische boeren uit Nederland krijgen als enige uit Europa geen speciale subsidie voor bio-landbouw. De afgelopen jaren ontvingen ze daardoor minder geld dan boeren uit de rest van Europa.

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

De groeiende gezondheidskloof 24.10.2023

Verdwaald in het woud van preventieprojecten

Talloze gezondheidsprojecten helpen laagopgeleide en arme Nederlanders te weinig. Terwijl deze groep het meest gebaat zou zijn bij gezondheidsprogramma’s.

Nauwelijks opties voor mensen met zwaar werk 19.10.2023

Vroegpensioenregeling nauwelijk populair onder zware beroepen

Sinds de afschatting van de VUT in 2004 moest er een alternatief vroegpensioen voor 'slijtende beroepen' komen. Dat kwam er pas in 2021, en de regeling blijkt nauwelijks populair.

Ongeoorloofde lozingen 06.10.2023

Industrie in de knel door Europese waterregels

In de EU geldt al veertien jaar een verbod op verslechtering van de waterkwaliteit. Toch lozen grote Nederlandse bedrijven nog steeds vervuilende stoffen.

De financiers van fossiel 26.09.2023

Fossiele bedrijven blijven uitbreiden dankzij Nederlandse bankiers en advocaten

In weerwil van hun beloftes blijven Nederlandse banken fossiele bedrijven financieren. Zo blijven de miljarden ongehinderd de olie- en gasindustrie binnenstromen.

Boeren zonder grenzen 06.09.2023

Duizenden hectaren grond ten onrechte geregistreerd voor subsidies

Het fenomeen ‘bermfraude’ is al jaren bekend. Toch blijken boeren nog steeds grootschalig grond die niet van hen is te registeren.

Rekruteren voor het Russische leger 07.08.2023

Niet-gesanctioneerde Russische bedrijven betalen huurlingen voor oorlog in Oekraïne

Russische multinationals betalen huurlingen die vechten in de oorlog in Oekraïne. Geen van deze bedrijven staat op de Europese sanctielijst, velen hebben nog altijd vestigingen in Nederland.

Lobby voor fossiel 05.07.2023

Nederlandse industrie rekent tot 2050 op aardolie

Nederlandse bedrijven willen tot 2050 grote volumes vervuilende aardolie in producten blijven verwerken. Dit druist in tegen eigen beloftes en de groene doelen van het kabinet.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend