Dinsdagochtend heeft Francesca Albanese, de speciaal rapporteur voor de Palestijnse gebieden namens de Verenigde Naties (VN), een rapport gepubliceerd over de internationale bedrijven en stichtingen die bijdragen aan de bezetting van de Palestijnse gebieden en de genocide in Gaza. De publicatie noemt een groot aantal partijen, waaronder ook Nederlandse, die uit financiële of ideologische overwegingen betrokken zijn bij de Israëlische kolonistenbeweging. Volgens Albanese is er voor het Openbaar Ministerie een juridische grondslag om deze partijen te vervolgen. Zij zal haar bevindingen donderdag presenteren in de VN Mensenrechtenraad in Genève.
Het rapport gaat ook in op de Nederlandse stichting Christenen voor Israël. Hierbij baseren de onderzoekers zich op publicaties van Investico, BOOS en het Nederlands Dagblad, naar de steun van Nederlandse christelijke stichtingen aan illegale Israëlische nederzettingen. Ook wordt het in Nederland gevestigde Booking.com genoemd omdat zij, door het aanbieden van vakantiewoningen in nederzettingen, zouden bijdragen aan de kolonistenbeweging.
‘Ze financieren niet alleen wapens of illegale nederzettingen,’ zegt Albanese over de lijst organisaties in het rapport. ‘Het gaat erom dat ze bijdragen aan een economie van bezetting, die nu genocidaal is geworden. Al deze acties voeden dat systeem, normaliseren en legitimeren dat wat fundamenteel illegaal is.’
Volgens de speciaal rapporteur zouden de Nederlandse partijen vervolgd kunnen worden vanwege hun bijdrage aan mensenrechtenschendingen, zoals in 2004 ook met de Nederlandse ondernemer Frans van Anraat is gedaan. Hij verkocht in de jaren tachtig grondstoffen voor chemische wapens aan Irak, dat die wapens inzette tegen burgers. Van Anraat werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan oorlogsmisdrijven, een vonnis dat de Hoge Raad in 2009 bevestigde.
Voorafgaand aan de publicatie van het rapport stuurde Albanese een brief aan CvI, schrijft CvI op hun eigen website. Ook de Telegraaf berichtte hierover. In deze brief zou ze hen waarschuwen voor ‘strafrechtelijke gevolgen’ van hun handelen in de Westelijke Jordaanoever. Ook vroeg Albanese CvI om de steun aan illegale nederzettingen stop te zetten en wijst ze op ‘mogelijke strafrechtelijke aansprakelijkheid’ van leidinggevenden.
CvI schrijft op hun website ook dat ze de VN-rapporteur een reactie hebben gestuurd, waarin ze de beschuldigingen ver van zich werpen, en zouden haar gevraagd hebben om met meer bewijs te komen. Volgens speciaal rapporteur Albanese heeft haar kantoor echter nooit een reactie van CvI ontvangen.
Nederlands Dagblad rectificeert niet
In aanloop naar de publicatie van het rapport van Albanese kreeg het Nederlands Dagblad vorige week wel een verzoek van Christenen voor Israël om hun artikel te rectificeren, drie maanden na publicatie van het onderzoek van Investico, het Nederlands Dagblad en BOOS. Dinsdagochtend publiceerde het ND een verklaring van de hoofdredactie met een uitleg waarom ze dat niet nodig vinden en waarin ze de aantijgingen van CvI weerleggen dat het onderzoek onzorgvuldig zou zijn geweest.
CvI baseert zich op een ‘extern onderzoek’ en verklaring van het ministerie van Defensie in Israël, waaruit zou blijken dat de ‘beschuldigingen’ van het ND ‘onjuist’ zouden zijn. Het ND heeft via verschillende wegen geprobeerd om die verklaring in handen te krijgen, zowel via CvI als via de Israëlische ambassade maar tevergeefs. Over het ‘officiële statement’ werd ook gepubliceerd in de Telegraaf maar ook zij willen de verklaring niet delen met het ND of Investico. Dit maakt het onmogelijk om de beschuldigingen te verifiëren.
Het externe onderzoek, gedaan door een Israëlische advocaat, die tevens hoofd juridische zaken voor ‘Judea en Samaria’ is geweest bij het Israëlische Ministerie van Defensie, is wel met het ND gedeeld. De feitelijke bevindingen uit dit onderzoek zijn in lijn met wat het ND, Investico en BOOS eerder al publiceerden.
Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer
Romy van der Burgh is stafredacteur bij Investico en doet onderzoek naar georganiseerde misdaad, financiële criminaliteit, corruptie, politiek en justitie.
Marieke Rotman schrijft voor Investico onder meer over georganiseerde criminaliteit en de invloed van conservatief christelijk rechts in Nederland.
Allart van der Woude is freelance onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft onder andere over de rol van Nederland en Nederlanders in het Israël-Palestina conflict, en de invloed van conservatief-christelijke lobbynetwerken op thema’s als abortus en euthanasie in Nederland en Europa.
U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op
Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.