Marieke Rotman

Marieke studeerde internationale ontwikkelingsstudies en landbouwinnovatie aan de Universiteit Wageningen. Voor Investico deed ze onderzoek naar criminaliteit in de toeristensector, de invloed van conservatief christelijk rechts in Nederland en spookvakbonden. Ze schrijft daarnaast voor De Groene Amsterdammer over voeding, landbouw en duurzaamheid.

Onderzoeken van Marieke Rotman

Dubai Unlocked 14.05.2024

‘In Dubai kan ik wonen in mijn witwasmethode’

Dubai blijft een gewilde locatie voor iedereen die zijn geld wil verbergen, en daarmee een toevluchtsoord voor criminelen en witwassers.

ChristenUnie in Europe sought contact with hate groups and Putinists 04.04.2024

European party ECPM financed radical right wing lobby group

For years a private mailing list of lobby group Agenda Europe served as a save haven for radical right wing hate groups to strategise against abortion rights and LGBTQ emancipation, funded by ECPM.

Samenwerken met hate groups, Poetinisten en Ku Klux Klan-geaffilieerden 25.03.2024

Europartij ChristenUnie financierde radicaal-rechtse lobbygroep

De besloten mailgroep van lobbyclub Agenda Europe was lang een broeinest van racisme, homofobie en vrouwenhaat. Nu blijkt dat ECPM, de europartij van de ChristenUnie, hier een sleutelrol in speelde.

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

Boeren zonder grenzen 06.09.2023

Duizenden hectaren grond ten onrechte geregistreerd voor subsidies

Het fenomeen ‘bermfraude’ is al jaren bekend. Toch blijken boeren nog steeds grootschalig grond die niet van hen is te registeren.

Vercommercialisering van de asielzorg 27.03.2023

Goedkoop werd duurkoop bij de medische zorg voor asielzoekers

Door de bezuinigingsdrift bij het COA en de lucratieve aanbestedingen is er gebrek aan personeel en middelen. De zorg schiet ernstig tekort, ondertussen worden commerciële bedrijven rijk.

Abortuszorg in de knel 23.11.2022

Initiatiefwet bedreigt toegankelijkheid abortuszorg Noord-Nederland

Het wetsvoorstel om de abortuspil toegankelijk te maken via de huisarts bedreigt de financiële zekerheid van abortusklinieken, met name in het Noorden van het land.

De jacht op bijstandsfraudeurs 27.10.2022

Een kijkje in de wasmand

Bij de fraudejacht op de bijstand zijn 'sociale rechercheurs' amper aan regels gebonden, ze gebruiken ongeoorloofde opsporingsmethoden en worden daarvoor regelmatig teruggefloten door de rechter.

Nederlands geld in witwasparadijs Dubai 12.10.2022

Dubai Uncovered: voor iedereen een veilige haven

Er is weinig zicht op geldstromen van en naar Dubai – tot nu. In het emiraat blijkt veel Nederlands geld in vastgoed om te gaan. Hoe blijven belastingontduikers en witwassers onder de radar blijven?

Hoe het misdaadsbestrijdingsteam MIT faalde 14.09.2022

Miljoenen voor de schijn van daadkracht

Het ‘superteam’ dat in het leven werd geroepen door toenmalig minister Ferd Grapperhaus bleef hangen op de Haagse tekentafels.

Fraude met diesel 05.03.2022

Nederlandse criminelen bouwen dubieus imperium in België

Ogenschijnlijk gaat het om een victimless crime: sjoemelen met olie in het Belgische buitengebied. Maar als je aan de losse draadjes van het netwerk trekt, ontvouwt een miljoenenbusiness.

Wel bijstand, geen rechten 12.01.2022

Vogelvrij in de verzorgingsstaat

Een jaar geleden was de ophef groot toen een vrouw in Wijdemeren duizenden euro’s bijstand moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg. Wat is er sindsdien veranderd?

Lid uit witwasfamilie koopt tientallen panden in de Amsterdamse binnenstad 07.07.2021

De hoofdstad is in verdachte handen

Een Pakistaanse vastgoedinvesteerder neemt het peperdure centrum van Amsterdam over, gesteund door een grote bank. ‘Hier heeft de Rabobank wel iets uit te leggen.’

De anti-abortusbeweging in Nederland 10.03.2021

De stille successen van conservatief-christelijk rechts

Christelijke partijen en organisaties boeken steeds meer succes in hun strijd tegen abortus. En daar maken ze, heel strategisch, niet te veel ophef over.

Souvenirwinkels zijn kwetsbaar voor duistere praktijken 21.10.2020

‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’

In de doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen sloeg één ondernemer zijn slag. Ondanks een overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm.

Hoe spookvakbonden arbeidsvoorwaarden helpen bepalen 04.03.2020

Slechte cao verdienmodel van ‘spookvakbonden’

In Nederland kun je simpel een vakbond oprichten die cao’s afsluit met werkgevers. Bij de reguliere bonden is ophef ontstaan over deze werkgever-vriendelijke spookvakbonden.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend