Belia Heilbron
Belia Heilbron doet onderzoek naar sociale zekerheid, medische keuringen, zorg en overheidsfondsen. Voorheen schreef ze over energie, klimaat, ICT en digitalisering van de zorg.
Belia Heilbron doet onderzoek naar sociale zekerheid, medische keuringen, zorg en overheidsfondsen. Voorheen schreef ze over energie, klimaat, ICT en digitalisering van de zorg.
Uit een enquête onder vierhonderd verzorgenden en verpleegkundigen blijkt dat ze in het verpleeghuis blij zijn met hulp van familie, maar geen vermindering van werkdruk ervaren.
Ruim 86 procent van de studenten die bezwaar maakten tegen een fraudebesluit van DUO had een migratieachtergrond.
Het Nederlandse leger heeft de wind weer mee. Informatiedagen worden druk bezocht. Toch waarschuwt de Navo dat Nederland zichzelf niet kan verdedigen. En veel militairen lopen weg.
Terwijl oude ziekten weer toeslaan, trok het rijk zich terug uit de beste preventiemaatregel tegen infectieziekten: het Rijksvaccinatieprogramma. 'Dit gaat vroeg of laat een keer fout'.
Studiefinancieringsorganisatie Duo maakte jarenlang gebruik van discriminerende criteria bij de opsporing van fraude met studiefinanciering. Het kabinet maakt nu excuses aan gedupeerde studenten.
Hoeveel aandacht konden Kamerleden de afgelopen kabinetsperiode opbrengen voor het controleren van wetten? Nog minder dan in voorgaande jaren, zo blijkt.
Talloze gezondheidsprojecten helpen laagopgeleide en arme Nederlanders te weinig. Terwijl deze groep het meest gebaat zou zijn bij gezondheidsprogramma’s.
De jacht op vermeende fraudeurs treft vooral studenten met een migratieachtergrond. Duo is zich van geen kwaad bewust en wil in september het aantal controles verviervoudigen.
Voordat asielzoekers bij de IND verschijnen, krijgen ze een ‘medische keuring’. Die wordt keuring steeds soberder en uitgevoerd door nauwelijks geschoold personeel van commerciële bedrijven.
Nederland beheert met een deel van het Duitse hoogspanningsnet al ruim een decennium de ruggengraat van de Duitse energietransitie, maar weigert belangrijke nieuwe investeringen te doen.
Bij de fraudejacht op de bijstand zijn 'sociale rechercheurs' amper aan regels gebonden, ze gebruiken ongeoorloofde opsporingsmethoden en worden daarvoor regelmatig teruggefloten door de rechter.
Het Nationaal Programma Groningen moet de provincie een ‘goede toekomst’ geven na het dichtdraaien van de gaskraan. Bestuurders plunderden de pot geld voor hun eigen ideetjes.
Veel fabrieken kunnen niet omschakelen van fossiele naar duurzame energie, vanwege het volle stroomnet. Ook plannen voor woningbouw komen in de knel.
Burgers die bezwaar maken tegen beslissingen van het UWV zijn kansloos bij de rechter, die vaart blind op dossiers vol knip-en-plakwerk en dubieuze leugentesten.
Gemeenschappelijke regelingen van gemeenten blijken een bodemloze put waarin miljarden verdwijnen. De gemeenteraden hebben niets te zeggen.
Een reconstructie van de Nederlandse vaccinatiecampagne die verwerd tot een lobbyspel.
Door een slimme formule loopt er bij ADHDcentraal bijna niemand zonder de diagnose naar buiten. De winsten zijn enorm.
Kwetsbare burgers worden aan de gemeentegrenzen geweigerd omdat ze dure zorg nodig hebben. Zo is een groep ‘ongewensten’ ontstaan die elke gemeente liever ziet vertrekken.
Het ministerie van VWS dat Nederland door de coronacrisis moet leiden, had ook na de eerste golf geen visie, geen regie, geen plan.
EU-landen steunen de fossiele sector met 137 miljard per jaar.
Door de wildgroei aan commerciële laboratoria ontbrak het in maart aan een landelijk overzicht van beschikbare testcapaciteit. Personeel van verpleeghuizen werd daarom niet op corona getest.
Het is de Europese Unie tot op heden nog niet gelukt crises zoals de huidige pandemie te bestrijden. Maar willen de afzonderlijke lidstaten dat wel? ‘De spelregels moeten vooraf duidelijk zijn.’
Vaccinontwikkeling is een taak van de overheid. Toch heeft Nederland de vaccinproductie verkocht aan een groot farmabedrijf, dat niet in onderzoek investeert.
Het ambitieuze IT-project ter waarde van 1,3 miljard euro verzandde in ruzie en een mogelijke miljoenenclaim. Interne documenten laten zien dat het ministerie zichzelf heeft klemgezet.
Het Waddenfonds moest de ideale uitruil worden: gas voor natuur. Inmiddels is bijna zeshonderd miljoen euro in het Waddengebied verjubeld zonder dat de natuur er beter van werd.
Privacyschendingen komen vaak in het nieuws. Maar de waakhond die de privacy moet beschermen staat er slecht voor. Profiel van een toezichthouder die klein en machteloos is gehouden.
Er groeit veel scepsis over een nieuw digitaal systeem waarin iedereen zijn medisch dossier kan bijhouden. In de huidige opzet zal het nauwelijks worden gebruikt, vrezen artsen.
Toen het wetsvoorstel voor een landelijk elektronisch patiëntendossier werd verworpen, gaf het ministerie van VWS de regie over de landelijke uitwisseling van patiëntgegevens volledig uit handen.
President Trump gelooft niet in klimaatverandering en zet het klimaatakkoord op de helling. Klimaatsceptici hebben de wind in de rug. Ook in Nederland boeken ze, hier en daar, politieke winst.
De Nederlandse overheid heeft tomeloze digitale ambities, maar enige samenhang ontbreekt en ondanks vijftien jaar bouwen zijn de onderliggende computersystemen een puinhoop.
Met één druk op de knop zou het Amsterdamse stadsbestuur inzicht krijgen in de versnipperde financiële administratie. Het nieuwe ICT-systeem is een dure flop gebleken. Waarschuwingen werden genegeerd.
ICT-projecten kosten de rijksoverheid jaarlijks minstens een miljard meer dan begroot. Hoe ‘ons kent ons’ al decennialang een meer zakelijke verhouding in de weg staat.
Europa wil één interne energiemarkt creëren en de energievoorziening vóór 2050 volledig verduurzamen. Een dubbelexperiment dat chaos en hoge kosten oplevert.
De huidige crisis wijst Europa op de pijnlijke afhankelijkheid van Russisch aardgas. Welke opties zijn er om onder het Russische energiejuk uit te komen?
Groningen beeft en verzakt. De aardgasbaten dalen en de schade neemt toe. Intussen werkt de overheid lustig aan een geldverslindende ‘gasrotonde’.
In 2008 besloot Europa de luchtvaartmaatschappijen te laten betalen voor hun CO2-uitstoot. Nederland vond het aanvankelijk een goed idee. Tot Schiphol en KLM gedupeerd dreigden te worden.
De handel in CO2-rechten moest vervuilende bedrijven aanzetten tot schonere productie. Maar de duurzame investeringen blijven uit. Intussen verdient het bedrijfsleven er miljarden aan.
De totstandkoming van het energieakkoord hing deze zomer aan een zijden draadje. De onderhandelaars scheerden langs de rand van de afgrond, tot boeman Henk Kamp zich ontpopte als reddende engel.
Deze zomer verschijnt een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken naar het boren naar schaliegas. Critici vinden de inhoud bij voorbaat omstreden, want niet onafhankelijk.
Waarom heeft Nederland zo weinig groen energie? Onze regering blijkt niet wezenlijk geïnteresseerd in duurzame alternatieven en blijft inzetten op gas en kolen.
Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.
We hebben al 0 nieuwe vrienden van de 1000.