Investico zet zich in voor onderzoeksjournalistiek met een diepgravend karakter. Investico wil in actuele dossiers de complexe werkelijkheid inzichtelijk helpen maken en tegenwicht bieden in een tijd waarin snel scoren en incidentgerichtheid in het politieke debat de democratische rechtsstaat uithollen.

De Raad van Toezicht van de stichting bestaat uit: Renée Jones-Bos (voorzitter), Hans Laroes, Xandra Schutte (secretaris), Aege Steensma (penningmeester) en Mir Wermuth. De raad is onbezoldigd. Directeur van de stichting is Pieter Elshout.

Investico heeft een onafhankelijke redactie van onderzoeksjournalisten. De redacteuren worden betaald door de stichting. Hoofdredacteur is sinds 1 september 2021 Thomas Muntz. Voorheen werd Investico geleid door Jeroen Trommelen.

Investico komt voort uit de Masterclass onderzoeksjournalistiek die in 2011 werd opgezet door De Groene Amsterdammer en onderzoeksjournalist Marcel Metze. In 2014 leidde dit tot de vorming van een echte Onderzoeksredactie. In 2016 werd de naam van de redactie gewijzigd in Investico en werden naast De Groene Amsterdammer ook FD en Trouw vaste mediapartners, kort daarna aangevuld met Argos, Nieuwsuur en een steeds verder groeiend aantal nationale en regionale mediapartners.

Financiën

De mediapartners brengen in de samenwerking met Investico hun eigen redactie kosteloos in en betalen daarnaast een financiële vergoeding. Vanwege de uitzonderlijke tijdsbesteding die diepgravende journalistiek vergt, zijn de onderzoekskosten hoger dan de mediapartners zich kunnen veroorloven, zelfs rekening houdend met alle voordelen van samenwerking. Dit betekent dat Investico voor zijn financiering voor een belangrijk deel afhankelijk is van donaties.

Wij zijn daarom bijzonder dankbaar voor de steun van onze vaste supporters: Adessium Foundation ondersteunt ons werk sinds 2014 in het kader van hun programma ‘Publiek Belang’. De organisatie staat voor een open, democratische samenleving, waarin de beschikbaarheid van onafhankelijke en feitelijke informatie het publieke belang waarborgt en integer handelen stimuleert.

Andere donateurs die Investico om dezelfde redenen langjarig institutionele steun bieden zijn o.a. Stichting De Versterking, ASN Foundation, Stichting 1877, Limelight Foundation, Gieskes-Strijbis Fonds en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, dat  Investico subsidie geeft voor regionale onderzoeksjournalistiek. Bij diverse projecten treedt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten op als co-financier en ontvingen wij steun van honderden kleinere particuliere donateurs. Deze en andere giften hebben geen invloed op de inhoudelijke keuzes van de onafhankelijke redactie.

Ook lezers en gebruikers van de Investico-website doen donaties om de organisatie te steunen. Wilt u ook bijdragen aan onze onderzoeksjournalistiek? Klik dan hier.

Jaarrekening 2021

Jaarrekening 2020

Jaarrekening 2019

Jaarrekening 2018

Jaarrekening 2017

Jaarrekening 2016

Jaarrekening 2015

Jaarrekening 2014

Standaardformulier anbi