Thomas Muntz

Thomas Muntz is hoofdredacteur van Investico en doceert in de jaarlijkse masterclass onderzoeksjournalistiek. Voor Investico schreef hij de afgelopen tien jaar over onder meer energie en klimaat(scepsis), privatisering van het onderwijs en handel in schulden. Voor onderzoek naar robotrechter e-court won hij samen met collega’s de Jacques van Veen-prijs 2019.

Onderzoeken van Thomas Muntz

Dertig miljoen coronasubsidie naar private aanbieders 23.06.2021

Een cadeau voor de huiswerkindustrie

De bijles- en huiswerkmarkt krijgt een miljoenenimpuls door subsidies voor corona-achterstanden. Schoolleiders voelen zich gedwongen steeds meer taken aan private bedrijven uit te besteden.

Bedenkingen bij online rechtspleging 26.05.2021

Liever tegenover een ‘echt mens’

Om de achterstanden in de rechtspraak in te lopen, is er sinds kort de ‘inloopkamer’: een landelijk team dat zaken online en in bulk verwerkt. Niet iedereen is blij met het initiatief.

Te duur, te veel gedoe 28.04.2021

Nog steeds loden drinkwaterleidingen in huizen

Controlerende rol Tweede Kamer 11.03.2021

Wat geeft de wetgever om de wetten?

De Tweede Kamer besteedt steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Aandacht daarvoor komt in het gedrang door een ‘wildgroei aan debatten’ over de actualiteit.

Drugsgebruik onder arbeidsmigranten 24.02.2021

Goedkoper dan bier: drugs op de werkvloer

Nederlandse bedrijven testen hun werknemers vaker op drugs. Dat is illegaal, maar niet zonder reden. Met name arbeidsmigranten die werken onder hoge druk zijn vatbaar voor verslaving.

De belastingsbetaler draait op voor de rekening 17.02.2021

Overheid draait op voor kosten grondsanering

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ wordt door vrijwel niemand bestreden, maar de praktijk is anders. Overheden blijken vergevingsgezind richting verontreinigende bedrijven.

Dubieuze diploma's 13.01.2021

Het verdienmodel van omscholingsmonopolist NCOI

Het private opleidingsbedrijf NCOI verwierf met een slim verdienmodel een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholing. Studenten klagen over extra kosten. Docenten zijn uitgeknepen freelancers.

Verdeel en heers niet 17.12.2020

Waar was het ministerie van VWS?

Het ministerie van VWS dat Nederland door de coronacrisis moet leiden, had ook na de eerste golf geen visie, geen regie, geen plan.

Misstanden en klachten bij private HBO-opleiding 29.07.2020

Private hbo EuroCollege levert ondermaats

De privaat gefinancierde hbo-school EuroCollege belooft een versnelde, intensieve opleiding en rekent daar ruim een halve ton voor. Maar de school komt de beloftes niet na, stellen betrokkenen.

Gevaar dierziektes in Nederland 15.04.2020

Het China van Europa

Nederland is zeer kwetsbaar voor zoönosen, ziekten die overspringen van dier op mens, zoals vogelgriep en Q-koorts. Landbouwbelangen blijven zwaarder wegen dan de volksgezondheid.

IBM dreigt Defensie met miljoenenclaim over mislopen ICT-project 19.02.2020

Mayday! Mayday! Defensie blundert met IT-aanbesteding

Het ambitieuze IT-project ter waarde van 1,3 miljard euro verzandde in ruzie en een mogelijke miljoenenclaim. Interne documenten laten zien dat het ministerie zichzelf heeft klemgezet.

Boeren zwijgen over toenadering criminelen 24.10.2019

Boeren, boeven en boa’s

Eén op de vijf Brabantse boeren is wel eens benaderd door drugscriminelen voor verhuur van een schuur. Ruim negentig procent van hen meldt dat niet bij de politie.

Verslingerd aan videospelletjes 08.10.2019

Hoe gameverslaving kinderspel werd

Nederlandse verslavingsklinieken worden overspoeld door opmerkelijk jonge klanten. Hun leven is tot stilstand gekomen door online spellen die bewust steeds verslavender worden gemaakt.

'Geef ons nog een jaar' 04.07.2019

Tien jaar strijd tegen ‘ondermijning’ levert nauwelijks resultaat

De strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ in Brabant kent na tien jaar nog nauwelijks resultaat. Bij de aanpak van drugscriminelen is iedereen verantwoordelijk, maar niemand de baas.

Uw gegevens voor de hoogste bieder 17.04.2019

Curator verkoopt privacygevoelige gegevens

Ondanks de nieuwe privacywetgeving blijken privacybeloftes na faillissement van een bedrijf niets waard. Curatoren verkopen complete klantenbestanden zonder toestemming van consumenten.

‘Geef me mijn medicijnen!’ 02.04.2019

200 duizend Nederlanders lang aan verslavende pijnstillers

Ruim tweehonderdduizend Nederlanders gebruiken langdurig zware pijnstillers. Wat begint bij een pilletje tegen de pijn slaat door onkunde om in verslaving. Hoe kon dit onder de radar blijven?

Goedkoop onder water 27.02.2019

Nederlanders nemen vaker hypotheek bij schaduwbank

Eén op de vijf Nederlanders sluit zijn hypotheek af bij 'schaduwbanken' die aantrekkelijke rentes bieden, maar hypotheekadviseurs, toezichthouders en Consumentenbond waarschuwen voor de risico’s.

Privacyschending op de werkvloer 03.12.2018

Grote Nederlandse bedrijven bespioneren hun personeel

De datahonger van Talpa 28.11.2018

John de Mol is watching you

Datahongerige bedrijven zitten al lang niet meer alleen in Silicon Valley, maar ook in Hilversum. De Mols Talpa bouwt een datamachine waarmee het persoonsgegevens verzamelt, analyseert en uitvent.

‘Ik ben financieel gehandicapt gemaakt’ 02.05.2018

Kwart miljoen Nederlanders staat onder privaat bewind

Tienduizenden Nederlanders met schulden hebben de zeggenschap over hun geld noodgedwongen overgedragen aan private bewindvoerders. Maar die sector kleineert mensen en houdt ze afhankelijk.

Private rechtbank E-court is 'een zwart gat' 17.01.2018

Vonnis te koop

Ondernemers hebben een private schaduwrechtbank opgezet die handelt in strijd met het EU-consumentenrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Nog een eeuw fossiel 23.01.2013

Land van Gas en Kolen

Waarom heeft Nederland zo weinig groen energie? Onze regering blijkt niet wezenlijk geïnteresseerd in duurzame alternatieven en blijft inzetten op gas en kolen.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend