Linda van der Pol

Linda van der Pol is stafredacteur bij Investico en doet onderzoek naar financiële criminaliteit en corruptie. Ze maakte deel uit van het internationale team dat onderzoek deed naar de Uber Files (2022) en van The Great Green Investment Investigation (2022-2023). Haar onderzoeken werden meermaals genomineerd voor de Tegel, de Loep en de European Press Prize. In 2019 won ze een Tegel voor haar onderzoek naar de manipulatie van misdaadcijfers bij de politie.

Onderzoeken van Linda van der Pol

De wederopbouw van Defensie 15.05.2024

Duizenden militairen wachtten vorig jaar te lang op veiligheidsscreening

Het Nederlandse leger heeft de wind weer mee. Informatiedagen worden druk bezocht. Toch waarschuwt de Navo dat Nederland zichzelf niet kan verdedigen. En veel militairen lopen weg.

Olie- gas- en koleninvesteringen in strijd met aankomende EU-regels 30.04.2024

Meer dan de helft ‘duurzame’ fondsen investeert toch in fossiel

Ruim vijftig procent van de beleggingsfondsen die woorden als “duurzaam” of “groen” in de fondsnaam hebben, investeren alsnog in olie-, gas of kolenbedrijven.

Vind hier de jaarcijfers van FvD 2016 09.04.2024

Jaarcijfers FvD laten geen betalingen uit Rusland zien, vooral veel kleine donaties

In de eerste helft van 2016 haalde FvD ruim twee ton op om campagne te voeren voor het Oekraïne-referendum. De jaarcijfers laten geen Russische betalingen zien, wel veel kleine bedragen.

DDos-aanvallen op essentiële dienstverleners 28.03.2024

Pro-Russische hackers leggen Nederlandse provinciewebsites plat

Afgelopen maandag legde een cyberaanval de websites van vier Nederlandse provincies plat. De aanval werd in een Telegram-groep opgeëist door de pro-Russische hackgroep NoName.

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger oprichter Voice of Europe 28.03.2024

Tsjechisch desinformatie-netwerk met Russische inmenging werd opgericht in Nederland

Voice of Europe blijkt Russische desinfo-outlet en doorgeefluik voor geldtransacties tussen het Kremlin en Nederlandse politici. Nederlandse ondernemers richtte het netwerk op en verkochten het later.

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

De financiers van fossiel 26.09.2023

Fossiele bedrijven blijven uitbreiden dankzij Nederlandse bankiers en advocaten

In weerwil van hun beloftes blijven Nederlandse banken fossiele bedrijven financieren. Zo blijven de miljarden ongehinderd de olie- en gasindustrie binnenstromen.

Rekruteren voor het Russische leger 07.08.2023

Niet-gesanctioneerde Russische bedrijven betalen huurlingen voor oorlog in Oekraïne

Russische multinationals betalen huurlingen die vechten in de oorlog in Oekraïne. Geen van deze bedrijven staat op de Europese sanctielijst, velen hebben nog altijd vestigingen in Nederland.

Ondergrondse trustsector 26.05.2023

Brievenbusfirma’s kapen zzp-kantoren

Brievenbusfirma’s strijken neer in flexkantoren voor creatieve zzp'ers om trustwetgeving te omzeilen, slechts één op de tien ingeschreven bedrijven in een flexkantoor is nog maar een eenmanszaak.

Internationaal schaduwbankieren 08.04.2023

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven verstrikt in witwaszaak

Midden-Oosterse bedrijven betalen buitenlandse handelspartners vaak via het oude hawala-systeem. Soms leidt dit tot schimmige praktijken waar ook Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn.

Investeringen in Iran 11.02.2023

Zeker 270 miljoen vanuit Nederland in omstreden Iraanse techsector

Vanuit Nederland stak een Europese investeerdersgroep vanaf 2016 in stilte zo’n 270 miljoen euro in onder meer de controversiële Iraanse tegenhanger van Amazon.

Helft van groenste beleggingsfondsen steekt geld in fossiel 29.11.2022

Zelfs Europa’s groenste fondsen beleggen miljarden in kolen en gas

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. Maar ondanks mooie beloftes steekt de helft van Europa’s duurzaamste beleggingsfondsen nog altijd geld in kolen, olie en luchtvaart.

De schaduwmarkt van crowdfundhypotheken 28.09.2022

Investeren in vastgoed zonder startkapitaal

Aan de onderkant van de woningmarkt is de laatste jaren een schaduwsector voor hypotheken ontstaan. Steeds meer beleggingspanden worden gefinancierd via online gecrowdfunde leningen.

Hoe de Nederlandse politiek taxidienst Uber beschermde 12.07.2022

Uber Files: ‘We’re just fucking illegal’

Nederlandse politici, met een hoofdrol voor Neelie Kroes, en de Belastingdienst rolden de loper uit voor de illegale taxidienst Uber, zo kon de Amerikaanse multinational wetten blijven negeren.

Trustbedrijven helpen sancties te omzeilen 18.05.2022

Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Zeker honderd Russische bedrijven namen afgelopen jaren afscheid van grote vergunde trustkantoren maar bleven wel in Nederland. Daardoor zijn ze moeilijk te vinden zijn voor opsporingsinstanties.

Nederlandse banken en pensioenfondsen financieren omstreden Oekraïense oligarch 23.03.2022

Hoe Nederlandse banken de rijkste Oekraïense oligarch steunen

Oligarch Rinat Achmetov trekt in Oekraïne al decennialang aan de touwtjes. Zijn macht en rijkdom heeft hij deels te danken aan Nederlands geld.

Nederlandse bouwbedrijven in verband gebracht met Russische Krim-brug 08.03.2022

Bedrijven die Krim-sancties overtraden nog steeds niet gestraft

Justitie heeft onderzoeken naar Nederlandse bedrijven die betrokken zouden zijn bij de bouw van de Russische Krimbrug na vier jaar nog steeds niet afgerond.

Energiearmoede in Nederland 24.11.2021

Is de muur geïsoleerd? “Neee, ben je gek”

Meer dan negentigduizend huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht geïsoleerde corporatiewoningen. Zij worden komende winter mogelijk hard getroffen door de hoge gasprijzen.

Scholen en lerarenopleidingen concurreren om de docenten van de toekomst 15.06.2021

Hoe de beginnende docent wordt opgebrand

Stagiairs staan onder grote werkdruk, het aantal langstudeerders is ongekend en lerarenopleidingen verkeren in financieel zwaar weer.

Vaccinatiechaos 19.05.2021

Voorrang bij vaccinatie voor iedereen

Een reconstructie van de Nederlandse vaccinatiecampagne die verwerd tot een lobbyspel.

Eén vaccin voor iedereen? 07.04.2021

Hoe vrouwen vergeten werden bij de ontwikkeling van corona-vaccins

Het verschil tussen seksen wordt onvoldoende meegenomen in onderzoek naar Covid-19-vaccins. ‘We vallen terug in oude gewoontes, terwijl we al lang weten hoe belangrijk sekseverschillen zijn.'

Haar van Oeigoeren mogelijk in Nederlandse hair exentsions 02.12.2020

Pruiken uit Xinjiang

De handel in mensenhaar is een miljardenindustrie, met China als hoofdleverancier – ook voor Nederland. In Xinjiang werken duizenden Oeigoerse dwangarbeiders aan extensions, pruiken en haarstukken.

Illegaal teakhout uit Zuid-Soedan verdwijnt in tuinmeubelen 11.11.2020

‘Er blijft niets over voor Soedanezen zelf’

Het blijkt nog altijd gemakkelijk om fout hout op de Nederlandse markt te krijgen. Vanuit Zuid-Soedan wordt teak, ‘de koning der houtsoorten’, via India naar Europa verscheept.

De strijd om het grondwater 11.03.2020

Nederland ‘verwoestijnt’

Ondanks alle regen van de afgelopen tijd heeft Nederland een sluimerend droogteprobleem. In de strijd om het grondwater hebben boeren, natuurbeschermers en drinkwaterbedrijven hun eigen belangen.

De staatskas van Kenia loopt miljoenen mis 26.02.2020

Nederlandse rozenkwekers ontlopen hun belastingplicht in Kenia

Kenia loopt miljoenen mis aan belastinginkomsten. Internationale rozenkwekers, waaronder ook Nederlandse, ontwijken belasting met behulp van brievenbusmaatschappijen in belastingparadijzen.

Strafbare feiten blijven buiten de boeken 13.03.2019

Politie manipuleert misdaadcijfers, zeggen agenten zelf

Woninginbraak wordt ‘vernieling’, diefstal heet ‘baldadigheid’, straatroof wordt ‘zakkenrollerij’. Grootschalig onderzoek laat zien hoe de politie criminaliteitscijfers kunstmatig laag houdt.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend