Olie- gas- en koleninvesteringen in strijd met aankomende EU-regels

Meer dan de helft ‘duurzame’ fondsen investeert toch in fossiel

Nieuws

Meer dan de helft ‘duurzame’ fondsen investeert toch in fossiel

Ruim vijftig procent van de beleggingsfondsen die woorden als “duurzaam” of “groen” in de fondsnaam hebben, investeren alsnog in olie-, gas of kolenbedrijven. Mensen die graag duurzaam beleggen, kunnen hun geld zo onbedoeld toch in fossiele bedrijven steken. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en Follow the Money, in samenwerking met 9 Europese media, waaronder Le Monde, Handelsblatt en El País. Momenteel is het juridisch gezien niet verboden voor “duurzame” fondsen om in fossiele brandstoffen te investeren, maar om misleidende fondsnamen te voorkomen voert de Europese toezichthouder ESMA later dit jaar regels in die dat verbieden.

Investico en Follow the Money onderzochten bijna 1300 Europese fondsen met variaties op “duurzaamheid” in de titel, en vergeleken hun investeringen met lijsten van olie-, gas- en kolenbedrijven. 216 van die fondsen zijn beschikbaar voor Nederlandse beleggers, die kunnen direct in zo’n fonds investeren, of via hun bank of vermogensbeheerder. Ruim de helft van die tweehonderd “duurzame” fondsen bevat investeringen in fossiele bedrijven. In Nederland gaat er via deze fondsen ruim 1,6 miljard euro naar de fossiele industrie, in heel Europa zo’n 7 miljard.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het gaat bijvoorbeeld om vijf aandelenfondsen van verzekeraar en vermogensbeheerder a.s.r., met namen als ASR Duurzaam Wereldwijd Aandelenfonds. Dat laatste investeert bijvoorbeeld miljoenen in de oliebedrijven TotalEnergies en Repsol. De investeringstak van ABN Amro biedt vijf fondsen aan met “ESG” in de titel. Dat staat voor Environmental, Social & Governance, en wordt in de financiële sector als synoniem voor “duurzaamheid” gebruikt. Toch investeren die fondsen in totaal ruim €18 miljoen in onder andere Shell, het Italiaanse gas- en oliebedrijf Eni, en de staatsoliemaatschappij van Azerbeidzjan.

Blackrock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, biedt in Europa maar liefst 40 ‘duurzame’ fondsen aan die in totaal voor 1,6 miljard euro in fossiele bedrijven beleggen. Daaronder zijn ExxonMobil en Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saudi-Arabië.

“Dit is weer een voorbeeld van wat nu ‘groen’ heet eigenlijk niet groen is”, zegt Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit van Utrecht. Volgens hem houdt de financiële sector er een andere definitie van duurzaamheid op na dan de rest van de maatschappij. “Veel fondsen hanteren een zogenoemde ‘best in class’ methode: dan investeren ze nog wel in olie, maar alleen in de groenste oliebedrijven, hoewel ook die niet in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs.”

a.s.r. stelt in een reactie dat haar duurzame fondsen inderdaad investeren in fossiele bedrijven. De vermogensbeheerder trekt zich volgens een woordvoerder terug uit de meest controversiële fossiele bedrijven, en probeert in gesprek te gaan met andere gas- en oliebedrijven om ze richting de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bewegen. ABN Amro laat in een reactie weten ervoor te zorgen dat haar producten ‘voldoen aan de nieuwe regelgeving zodra die van kracht is. Blackrock stelt in een reactie dat ze altijd transparant is naar haar investeerders over hoe de portfolio’s van beleggingsfondsen worden samengesteld.

De Europese financiële toezichthouder ESMA laat in een reactie weten dat ‘duurzame’ fondsen die toch in fossiele brandstoffen investeren, hun beleggers ‘misleiden’. Als de nieuwe regels later dit jaar van kracht worden, is het aan nationale autoriteiten om die te handhaven. In Nederland is dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die instantie laat weten dat ze beleggingsinstanties die niet aan de nieuwe regels voldoen daarop zal ‘aanspreken’.

“Er moet nog een hoop veranderen”, zegt Joost Schmets van beleggersvereniging VEB. “Er zijn nog te veel fondsbeheerders die denken: ik pak nog even wat goedkoop rendement door mensen aan te trekken met termen als ESG zonder het portfolio daarop af te stemmen. Mensen die op zoek gaan naar een duurzaam fonds, willen niet investeren in fossiele bedrijven.”

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

Verantwoordingsdocumenten

Onderzoek met bronnen

Duurzaam voor de bühne

Ruim vijftig procent van de beleggingsfondsen die woorden als “duurzaam” of “groen” in de fondsnaam hebben, investeren alsnog in olie-, gas of kolenbedrijven.

‘Dit is de tijd van doen. Dít is de tijd van dóen.’ Onder een opgewekte hiphop-beat legt verzekeraar en vermogensbeheerder a.s.r. in een reclamespotje uit 2022 welke investeringen zij vermijdt.1 De kijker ziet sigaretten van de lopende band rollen, en iemand een magazijn kogels in een automatisch wapen laden. Ten slotte draait iemand een thermostaat naar beneden, gevolgd door een shot van een open kolenmijn. Als haar consumenten groen willen zijn, dan gaat a.s.r. hun geld niet in kolen beleggen, is de boodschap. ‘Jij doet groen, dan moet je geld dat ook doen.’

Maar een blik op de beleggingsportefeuilles van de ‘duurzame’ investeringsfondsen van a.s.r. leert dat het geld van haar klanten ook naar niet-groene bedrijven vloeit. Zo investeert het ASR Duurzaam Amerikaanse Aandelenfonds in Duke Energy en Dominion Energy, bedrijven die energie opwekken in kolencentrales in het Zuiden en Midwesten van de Verenigde Staten.2 En het ASR Duurzaam Azië Aandelenfonds bezit voor ruim een miljoen euro aan aandelen in Orica3, een Australisch bedrijf dat een van de marktleiders is in explosieven waarmee kolenmijnen worden ontgonnen.4 Vijf ‘duurzame’ investeringsfondsen van a.s.r5. bevatten in totaal negen bedrijven die een deel van hun omzet uit kolen halen6, naast meer dan twintig olie- en gasbedrijven. In totaal steken de ‘duurzame’ fondsen van a.s.r. meer dan 275 miljoen euro in fossiel.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

De naam van een fonds is belangrijk: tweederde van de duurzame beleggers kijkt bij het investeren naar de fondsnaam, blijkt uit recent onderzoek van de AFM. Toch is het juridisch gezien niet verboden om termen als duurzaam of groen in de titel van het fonds te gebruiken en toch te investeren in olie, gas of kolen. Maar dat gaat later dit jaar veranderen.

Om misleidende fondsnamen te voorkomen, komt de Europese financiële toezichthouder ESMA namelijk met nieuwe regels. Fondsen met termen als ‘duurzaam’ of ‘klimaat’ in de naam mogen dan niet meer investeren in bedrijven die meer dan de helft van hun omzet halen uit gas, meer dan 10 procent uit olie, of meer dan 1 procent uit kolen. Dat geldt ook voor fondsen met ‘ESG’ in de naam. ESG staat voor ‘Environmental, Social & Governance’ en wordt in de financiële sector gehanteerd als een brede vertaling van het woord ‘duurzaamheid’.

In aanloop naar deze nieuwe regels onderzocht Platform Investico samen met Follow the Money en negen Europese media, waaronder Le Monde, Handelsblatt en El País, waar ‘duurzame’ fondsen hun geld wegzetten. Mede voor De Groene Amsterdammer en Trouw analyseerden we de investeringen van bijna 1300 Europese fondsen met variaties op ‘duurzaamheid’ in de titel, van het Engelse ‘sustainable’ tot het Franse ‘durable’ en het Deense ‘bæredygtig’. Vervolgens vergeleken we die bezittingen met lijsten van olie-, gas- en kolenbedrijven.

Bijna de helft van de ‘duurzame’ Europese beleggingsfondsen blijkt in fossiel te investeren, en zal dus in overtreding zijn van het voorgestelde beleid.7 In totaal vloeit bijna 7 miljard euro uit deze groene fondsen naar de fossiele industrie. Bij de fondsen die beschikbaar zijn voor Nederlandse beleggers is het beeld hetzelfde: van de 216 geanalyseerde fondsen investeerde ruim de helft in fossiel, voor een totaalbedrag van 1,6 miljard euro.8

Dat geldt dus voor de ‘duurzame’ fondsen van a.s.r., maar ook voor 5 fondsen van de investeringstak van ABN Amro, die in Frankrijk is gevestigd.9 Volgens de website zoekt de bank naar bedrijven die werken aan ‘innovatieve duurzaamheidsuitdagingen, spaarzaam zijn met natuurlijke hulpbronnen en ruwe materialen, minder vervuilen’.10 Toch bevatten de ‘duurzame’ fondsen van ABN tientallen investeringen in fossiele bedrijven, van Shell en TotalEnergies tot het staatsoliebedrijf van Azerbeidzjan. Ook kunnen Europese beleggers hun geld kwijt in maar liefst 40 ESG-fondsen van het Amerikaanse Blackrock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, die in totaal voor ruim 1,6 miljard duurzame euro’s steekt in fossiele brandstoffen.11

Het fossiele bedrijf waar het meeste groene geld heen stroomt is het Franse TotalEnergies, een van de grootste oliebedrijven ter wereld. Meer dan een miljard groene euro’s vloeien naar Total. Ook het Amerikaanse treinbedrijf CSX staat hoog op de lijst. Op het eerste gezicht lijken investeringen in treinen hartstikke duurzaam, maar CSX heeft zich gespecialiseerd in het vervoeren van kolen uit de Amerikaanse Appalachen, en bezit verschillende terminals waar kolen worden overgeslagen.12 Onder het voorgesteld beleid zijn ook die investeringen dus verboden.13 Verder bezitten de groene fondsen samen honderden miljoenen euro’s aandelen in oliegiganten Shell en ExxonMobil.14

De resultaten zijn in lijn met onderzoek dat Platform Investico en Follow the Money in 2022 deden naar fondsen die zichzelf onder een andere set Europese regels in de meest duurzame categorie hadden ingedeeld.15 Ook die investeringsfondsen bleken voor een groot deel nog in fossiele brandstoffen en luchtvaart te investeren. Sindsdien is er dus weinig veranderd.

a.s.r. stelt in een reactie dat haar duurzame fondsen inderdaad investeren in fossiele bedrijven.16 De vermogensbeheerder zegt dat ze, conform haar eigen duurzame beleggingsbeleid, de meest controversiële fossiele beleggingen uitsluit, en in gesprek gaat met andere fossiele bedrijven om ze richting de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bewegen. ‘Als de nieuwe regels van kracht wordt, dan zal a.s.r. haar beleid hieraan toetsen, en indien noodzakelijk aanpassingen doorvoeren.’

‘We weten dat het complexe materie is voor consumenten,’ zegt een woordvoerder van ABN Amro op vragen over de fossiele investeringen die haar groene fondsen doen.17 De bank zegt ervoor te zorgen dat haar producten ‘ook voldoen aan de nieuwe regelgeving zodra die van kracht is.’ Blackrock stelt in een reactie dat ze altijd transparant is naar haar investeerders over hoe de portfolio’s van beleggingsfondsen worden samengesteld.18

Duurzame fondsen die toch investeren in fossiele investeringen ‘misleiden’ hun investeerders, stelt de Europese financiële toezichthouder ESMA als we de resultaten van ons onderzoek voorleggen. Als de nieuwe regels later dit jaar ingaan, dan zullen deze fondsen ook formeel in overtreding zijn van de regels. ‘Nationale toezichthouders moeten alles doen om te zorgen dat de financiële industrie zich aan deze regels houdt’, schrijft de ESMA.19

In Nederland ligt de bal dus bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die in een reactie laat weten dat ze de nieuwe Europese richtlijnen ‘zal ‘toepassen in haar toezicht’ zodra ze ingaan. Ook de AFM vindt het ‘niet passend’ is als fondsen met ‘duurzaam’ in de naam in fossiele brandstoffen beleggen. Als ze dat toch blijven doen, dan zal de AFM ze daarop ‘aanspreken’.20

Van financiële logica naar de logica van de gewone mens

‘Dit is weer een voorbeeld van hoe de financiële sector een heel ander idee van ‘duurzaamheid’ hanteert dan het grote publiek’, zegt Rens van Tilburg, directeur van het Sustainable Finance Lab aan de Universiteit van Utrecht.21 Terwijl een particuliere belegger bij een ‘groen fonds’ denkt aan windmolens en zonnepanelen, steken vermogensbeheerders hun groene euro’s in een paar ‘hoogvliegers’ binnen de fossiele sector, die het volgens hen beter doen dan de rest. Bijvoorbeeld omdat ze óók inzetten op duurzame energie. ‘Met deze richtlijnen kiest Europa voor de logica van gewone mensen, en niet de logica van de financiële sector.’

‘Als je alleen vanuit een financieel rendement denkt, dan zijn aandelen in oliebedrijven de afgelopen jaren heel goede investeringen geweest, zegt van Tilburg. De waarde van fossiele aandelen nam de afgelopen jaren namelijk sterk toe: sinds het begin van de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende energiecrisis gingen de de olieprijzen door het dak. In dat feest wil iedereen een beetje meedelen, denkt Van Tilburg, dus is het makkelijk om investeerders te verleiden met een dun laagje groen. ‘De mens is aan de ene kant een burger die klimaatverandering wil beperken, maar ook een investeerder die een rendement wil hebben dat in lijn is met rest van de economie. Het was de afgelopen jaren ook wel aantrekkelijk om je te laten voorliegen.’

En omdat zoveel investeerders van twee walletjes willen eten, zoeken banken en vermogensbeheerders structureel de grens op. Dat zagen we in 2022 bij investeringsfondsen zijn die zichzelf in een ‘donkergroene’ categorie indelen, maar stug doorgaan met investeren in fossiel en luchtvaart.22 We zagen het vorig jaar toen we vonden dat Europese banken en advocatenkantoren oliereuzen blijven helpen met het uitschrijven van obligaties, tegen alle wetenschappelijk inzichten in.23 En nu wordt weer duidelijk: duurzaamheid is populair genoeg om mee te adverteren, maar niet populair genoeg om geld op te willen inleveren.

Het zou kunnen dat deze groene fondsen hun investeringen in fossiel zullen terugtrekken als het nieuwe Europese beleid ingaat. Maar waarschijnlijker is dat ze simpelweg hun naam ietsje zullen aanpassen, om zo toch weer net binnen de regels te vallen. Eind vorig jaar veranderde fondsbeheerder Meesman de fondsnaam ‘Aandelen Duurzame Toekomst’ al naar ‘Aandelen Verantwoorde Toekomst’. Dit doen we om ervoor te zorgen dat we, nu en in de toekomst, blijven voldoen aan de steeds strenger wordende wetgeving rondom het gebruik van termen als ESG en duurzaamheid’, legde Meesman die keuze in een mail naar beleggers uit.24 ‘Behalve de naam verandert er niets aan het fonds.’

Volgens duurzaamheidsexpert Van Tilburg zal er weinig veranderen als we almaar gedetailleerde regels opstellen voor wat precies ‘groen’ is. Er zou een definitie moeten komen van wat ‘bruin’ is: de zaken die ons echt niet naar een duurzame economie helpen. ‘Je maakt pas echt impact als je, bij wijze van spreken, geen zaken meer mag doen met een bepaald autobedrijf omdat die de transitie naar elektrisch nog niet heeft ingezet. Dan dwing je financiële instellingen om keuzes te maken die ook echt pijn doen. Maar daar heeft de sector dan ook geen zin in.’


  1. Zie reclamespotje a.s.r. hier

  2. Zie algemene informatie over dit fonds op de website van a.s.r. Genoemde aandelen in Duke Energy en Dominion blijken uit onze analyse op basis van data verkregen via financiële data-provider Morningstar. Zie een uitgebreide onderzoeksverantwoording hier

  3. Liefhebbers kunnen bij Orica bijvoorbeeld terecht voor de explosieven Fortis, Aquacharge, en Flexigel 

  4. Zie algemene informatie over dit fonds op de website van a.s.r. Genoemde aandelen blijken uit onze analyse op basis van data verkregen via financiële data-provider Morningstar. Zie een uitgebreide onderzoeksverantwoording hier

  5. Het gaat om ASR ESG Indexplus Institutioneel Europese Aandelen, ASR ESG Indexplus Institutioneel Europa Bedrijfsobligaties, ASR Duurzaam Wereldwijd Aandelen Fonds, ASR Duurzaam Azië Aandelen Fonds en ASR Duurzaam Noord-Amerika Aandelen Fonds 

  6. Het gaat om Duke Energy Corporation, CSX Corporation, Orica Limited, CMS Energy Corporation, CenterPoint Energy Inc, NiSource Limited, WEC Energy Group Inc en Aurizon Holdings Limited. In totaal dus 9 

  7. Van de 1279 geanalyseerde fondsen bevatten er 551 fossiele investeringen, oftewel 43%. 

  8. Blijkt uit een analyse van Morningstar Direct data door Investico en Follow the Money. Zie uitgebreide onderzoeksverantwoording hier

  9. Het gaat om de fondsen AAF - ESG Profile 1 Very Defensive, AAF - ESG Profile 2 Defensive, AAF - ESG Profile 3 Medium Defensive, AAF - ESG Profile 5 Agressive en AAF Walter Scott European ESG Equity 

  10. Zie hier, op de website van ABN Amro 

  11. Blijkt uit een analyse van Morningstar Direct data door Investico en Follow the Money. Zie uitgebreide onderzoeksverantwoording hier. 

  12. Zie website van CSX, ‘The CSX network runs through the heart of the Appalachian coal fields’ 

  13. Zie aankondiging van toezichthouder ESMA nieuwe eisen beleggingsfondsen hier

  14. Andere fossiele bedrijven waar veel geld in werd geïnvesteerd waren het Amerikaanse energiebedrijf NextEra, het Duitse energiebedrijf RWE, bekend van de kolencentrale in de Eemshaven, het eerder genoemde treinbedrijf CSX, het Britse olieconcern BP en het Noorse oliebedrijf Equinor. 

  15. Zie onderzoek Investico en FTM naar zogenoemde ‘donkergroene fondsen’ hier

  16. Blijkt uit schriftelijke reactie van a.s.r. op vragen van Investico en FTM, ontvangen op 24 april 2024. 

  17. Blijft uit schriftelijke reactie van ABN Amro op vragen van Investico en FTM, ontvangen op 22 april 2024. 

  18. Blijkt uit schriftelijke reactie op vragen van Investico en FTM, ontvangen op 22 april 2024. 

  19. Blijkt uit een schriftelijke reactie op vragen van Investico en FTM, ontvangen op 19 april 2024. Zie ook dit publieke statement van de ESMA uit december 2023. 

  20. Blijkt uit een schriftelijke reactie op vragen van Investico en FTM, ontvangen op 19 april 2024. 

  21. Interview op 15 april 2024. 

  22. Zelfs Europa’s groenste fondsen beleggen miljarden in kolen en gas (2022), lees hier

  23. De financiers van fossiel: fossiele bedrijven blijven uitbreiden dankzij Nederlandse banken en advocaten (2023), lees hier

  24. Zie ook dit statement op de website van Meesman, van 23 november 2023. 

Wilt u onafhankelijke onderzoeksjournalistiek ondersteunen? Word Vriend van Investico

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend