Anouk Kootstra

Anouk Kootstra schrijft voor Investico over overheidsinstanties als DUO, het UWV, het CIZ en de IND. Ook maakte ze deel uit van het internationale journalistenteam dat onderzoek deed naar de FinCen Files en de Pandora Papers. In 2019 won ze een Tegel voor onderzoek naar de manipulatie van criminaliteitscijfers. Ze promoveerde als politicoloog en doceert naast haar werk voor Investico aan de Universiteit van Amsterdam. Ze won de Joost Zwagerman Essayprijs en werkt aan een boek over klasse en sociale mobiliteit.

Onderzoeken van Anouk Kootstra

Nieuw rapport na onthullingen Investico 22.05.2024

Discriminatie door DUO groter dan gedacht

Ruim 86 procent van de studenten die bezwaar maakten tegen een fraudebesluit van DUO had een migratieachtergrond.

Studenten met migratieachtergrond doelwit 01.03.2024

Ministerie bevestigt discriminatie bij fraudeopsporing DUO

Studiefinancieringsorganisatie Duo maakte jarenlang gebruik van discriminerende criteria bij de opsporing van fraude met studiefinanciering. Het kabinet maakt nu excuses aan gedupeerde studenten.

De groeiende gezondheidskloof 24.10.2023

Verdwaald in het woud van preventieprojecten

Talloze gezondheidsprojecten helpen laagopgeleide en arme Nederlanders te weinig. Terwijl deze groep het meest gebaat zou zijn bij gezondheidsprogramma’s.

‘Ik wil dat iemand zegt dat ik geen fraudeur ben’ 21.06.2023

De discriminerende fraudecontroles van Duo

De jacht op vermeende fraudeurs treft vooral studenten met een migratieachtergrond. Duo is zich van geen kwaad bewust en wil in september het aantal controles verviervoudigen.

Onzorgvuldig met zorggeld 17.12.2022

Poortwachter zorg CIZ maakt veel meer fouten in patiëntendossiers dan het rapporteert

Bij de aanvraag van langdurige zorg gaat veel meer mis dan wordt gerapporteerd. Het Centrum Indicatiestelling Zorg is onderbemand en kan besluiten niet goed onderbouwen.

Keuringsbedrijf Psyon misbruikt leugentest bij medisch onderzoek UWV 30.03.2022

De afkeuringsindustrie

Burgers die bezwaar maken tegen beslissingen van het UWV zijn kansloos bij de rechter, die vaart blind op dossiers vol knip-en-plakwerk en dubieuze leugentesten.

Nederlander spin in het web van belastingontduiking 06.10.2021

De man die miljoenen verstopt

De naam van de Nederlandse Paul van Lienden duikt op in enkele van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis, zo blijkt uit de Pandora Papers. Tussenpersonen als hij worden zelden gestraft.

De belastinconstructie van minister Hoekstra 03.10.2021

Hoe Hoekstra’s investering op de Maagdeneilanden belandde

Wopke Hoekstra heeft zich vlak voor zijn ministerschap ontdaan van aandelen in een bedrijf dat via een belastingparadijs opereert. Dat hij dit verzweeg is legaal, maar wel degelijk problematisch.

‘Volwassenen krijgen veel te snel ADHD-etiket’ 01.04.2021

De ADHD-fabriek

Door een slimme formule loopt er bij ADHDcentraal bijna niemand zonder de diagnose naar buiten. De winsten zijn enorm.

Risico van spionage 03.02.2021

Kennismigrantenregeling is fraudegevoelig

Via de kennismigrantenregeling kunnen bedrijven snel en soepel visa regelen voor werknemers. Maar misbruik ligt op de loer. Het maakt Nederland kwetsbaar voor spionage en politieke beïnvloeding.

FinCEIN files: ING bankierde voor Russisch witwasnetwerk 23.09.2020

‘Nederland importeert corruptie’

Een lek van geheime Amerikaanse documenten toont dat Nederland een spil is in witwaspraktijken van Russische oligarchen. Opnieuw blijkt dat ING dubieus geld niet buiten de deur heeft weten te houden.

Slachtoffers veel vaker naar politie wegens verkrachting en aanranding 02.09.2020

Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

Verkrachting wordt vaker gemeld bij politie, maar het aantal aangiftes blijft achter. Ook het aantal rechtszaken en veroordelingen van daders blijft vrijwel gelijk.

Nederland is al een van de strengste landen van Europa voor asielzoekers 26.11.2019

Een schouderklopje voor een afwijzing

Nederland heeft vergeleken met andere EU-landen een opvallend streng toelatingsbeleid voor asielzoekers, blijkt uit asielcijfers. Geen ander EU-lid heeft zoveel landen van herkomst ‘veilig’ verklaard.

Boeren zwijgen over toenadering criminelen 24.10.2019

Boeren, boeven en boa’s

Eén op de vijf Brabantse boeren is wel eens benaderd door drugscriminelen voor verhuur van een schuur. Ruim negentig procent van hen meldt dat niet bij de politie.

'Geef ons nog een jaar' 04.07.2019

Tien jaar strijd tegen ‘ondermijning’ levert nauwelijks resultaat

De strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ in Brabant kent na tien jaar nog nauwelijks resultaat. Bij de aanpak van drugscriminelen is iedereen verantwoordelijk, maar niemand de baas.

Strafbare feiten blijven buiten de boeken 13.03.2019

Politie manipuleert misdaadcijfers, zeggen agenten zelf

Woninginbraak wordt ‘vernieling’, diefstal heet ‘baldadigheid’, straatroof wordt ‘zakkenrollerij’. Grootschalig onderzoek laat zien hoe de politie criminaliteitscijfers kunstmatig laag houdt.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend