Michelle Salomons

Michelle Salomons doet onderzoek naar de privatisering van het onderwijs, digitale sanctieschendingen en de woningmarkt. Ook schreef ze over de schuldhulpindustrie en volgde ze de eerste zes maanden van Oekraïense vluchtelingenopvang in Nederland. Samen met Sylvana van den Braak maakt ze de Investico-podcast Speurwerk, eerder maakte ze voor NPO Radio 1 de podcastserie Dr. Bones.

Onderzoeken van Michelle Salomons

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

‘Een onbetaalbaar feestje’ 12.12.2023

Onderwijsmarkt gijzelt leesonderwijs

Op de vrije markt van lespakettenmakers, tussenhandelaren en onderwijsadviseurs controleert vrijwel niemand wat basisschoolleerlingen leren; leerkrachten raken verdwaald in een woud van lesmethoden.

Hoe is de opvang voor Oekraïners in Nederland geregeld? 27.07.2022

Op en neer naar oorlogsgebied voor doktersbezoek

De speciale beschermingsstatus die Oekraïense vluchtelingen hebben gekregen, had hun opvang moeten verbeteren. In plaats daarvan worden gemeenten nu overvraagd door de zoveelste decentralisatie.

Oekraïense arbeidsmigranten kwetsbaar voor uitbuiting 15.06.2022

Tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten gestrand in Nederland

Al voor de oorlog begon kwamen er tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten naar Nederland. Zij zijn niet in beeld bij overheden en instanties, en ze kunnen niet terug naar huis.

Gemeentelijke samenwerkingen structureel over budget 09.03.2022

De enige lokale overheid waar je nooit op stemt

Gemeenschappelijke regelingen van gemeenten blijken een bodemloze put waarin miljarden verdwijnen. De gemeenteraden hebben niets te zeggen.

'ik ben drie jaar van m'n leven verloren' 22.02.2022

De schade van commerciële schuldhulpverlener PLANgroep

Burgers in tientallen gemeenten zijn de afgelopen jaren dieper in de problemen gekomen door schuldhulporganisatie PLANgroep. Cliënten kampen met lange vertragingen en ernstig opgelopen schulden.

Zorgautoriteit moet ingrijpen 21.02.2022

Ziekenhuizen hamsteren goed betalende inhaalzorg

Nu door corona uitgestelde zorg wordt ingehaald wachten sommige patiënten onnodig lang op een behandeling, ziekenhuizen weigeren hen door te sturen naar specialistische klinieken.

Omscholing loopt vast 26.01.2022

Een cursus whisky met subsidie

Corona-regeling NL Leert Door faalt. Het omscholingsgeld komt niet terecht bij de mensen die omscholing nodig hebben, en coachingsbedrijven cashen.

Nieuwe werkwijze Huurcommissie ‘onrechtmatig’ 23.10.2021

De afbraak van de huurrechter

De Huurcommissie, ooit opgericht om huurders te beschermen, is de laatste tien jaar steeds verder uitgehold. ‘Zo wordt de Huurcommissie steeds meer een stempelmachine.’

Dertig miljoen coronasubsidie naar private aanbieders 23.06.2021

Een cadeau voor de huiswerkindustrie

De bijles- en huiswerkmarkt krijgt een miljoenenimpuls door subsidies voor corona-achterstanden. Schoolleiders voelen zich gedwongen steeds meer taken aan private bedrijven uit te besteden.

Controlerende rol Tweede Kamer 11.03.2021

Wat geeft de wetgever om de wetten?

De Tweede Kamer besteedt steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Aandacht daarvoor komt in het gedrang door een ‘wildgroei aan debatten’ over de actualiteit.

Dubieuze diploma's 13.01.2021

Het verdienmodel van omscholingsmonopolist NCOI

Het private opleidingsbedrijf NCOI verwierf met een slim verdienmodel een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholing. Studenten klagen over extra kosten. Docenten zijn uitgeknepen freelancers.

Flexibele huurcontracten 08.12.2020

Flexibel de huur verhoogd, en op straat gegooid

Tijdelijk huurcontracten zouden een uitzondering blijven, beloofde de overheid. Maar 'flexibel' werd de norm. Huren stijgen alleen harder en er is meer ruimte voor slechte en onwettige contracten.

Nederlandse Inzek verkocht sinds de uitbraak ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests 06.05.2020

Nederlands bedrijf exporteert onbetrouwbare coronatests

Een coronatest werd als Nederlands verkocht, maar lijkt uit China te komen. De uitkomst ervan zou net zo betrouwbaar als een willekeurige gok.

Advocaten pushen de Kamer 07.04.2020

Corona helpt advocatenlobby faillissementswet door te drukken

De advocatenlobby maakt van de coronacrisis gebruik om de faillissementswet door te drukken. Dit is ‘een volgende Zuidas-branche’ die goed geld kan verdienen aan aantrekkelijke Nederlandse regels.

Een miljoen dieren in vlammen op 18.03.2020

Een miljoen keer voor niets gestorven

Megastallen branden relatief veel vaker af dan gewone stallen. Duidelijke regels voor zulke grote stallen ontbreken en ook het totaal aantal stalbranden blijft maar toenemen. Wat is hier aan de hand?

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend