Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld is redacteur voor Investico en schrijft onder meer over de politie en de rechtspraak, seksueel grensoverschrijdend gedrag en zedenzaken. In 2019 won ze een Tegel voor een onderzoek naar de manipulatie van misdaadcijfers. Als freelance journalist werkt ze ook voor NRC, waar ze onder meer bij de economieredactie schreef over ontwikkelingen op de beurs.

Onderzoeken van Jolanda van de Beld

'Oordoppen in en fijnstof happen' 18.06.2024

Bijna 40 duizend nieuwbouwwoningen te dicht bij drukke wegen

Beleggers, gemeenten en corporaties bouwen de komende jaren bijna 40 duizend huizen op plekken waar de lucht vervuild is, dicht bij drukke wegen. Luchtkwaliteit belandt onderaan de stapel bouwregels.

‘We noemen het vieze lucht, maar je ruikt en ziet het niet’ 06.05.2023

Zeker honderdduizend kinderen op school in vervuilde lucht

Ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden liggen te dicht bij een drukke weg. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD.

Slachtoffers veel vaker naar politie wegens verkrachting en aanranding 02.09.2020

Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

Verkrachting wordt vaker gemeld bij politie, maar het aantal aangiftes blijft achter. Ook het aantal rechtszaken en veroordelingen van daders blijft vrijwel gelijk.

Liefdadigheidsinstellingen ontlopen controle door Belastingdienst 07.01.2020

ANBI’s komen rapportageplicht niet na

In Nederland hebben ruim 43.000 stichtingen de anbi-status, die veel belastingvoordelen oplevert. Uit onderzoek blijkt dat opvallend veel anbi’s niet aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoen.

Strafbare feiten blijven buiten de boeken 13.03.2019

Politie manipuleert misdaadcijfers, zeggen agenten zelf

Woninginbraak wordt ‘vernieling’, diefstal heet ‘baldadigheid’, straatroof wordt ‘zakkenrollerij’. Grootschalig onderzoek laat zien hoe de politie criminaliteitscijfers kunstmatig laag houdt.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend