2 nominaties voor journalistieke prijs De Tegel voor Investico

Nieuws

Twee onderzoeken van Investico zijn genomineerd voor de belangrijke journalistieke prijs De Tegel. Het onderzoek van redacteuren Belia Heilbron en Anouk Kootstra naar de rammelende fraudejacht van studiefinancieringsorganisatie DUO is genomineerd in de categorie Onderzoek. Ons project dat de omvang van fraude met grondsubisidies en mestrechten door Nederlandse boeren in kaart bracht is genomineerd voor de CBS Data-Tegel, de prijs voor de beste datajournalistiek van het afgelopen jaar.

Voor het onderzoek naar fraude met grond door boeren werkten Investico-onderzoekers Marieke Rotman, Felix Voogt en Sebastiaan Grosscurt, samen met journalisten van zes redacties van regionale kranten hebben zij voor duizenden percelen grond in Nederland in kaart gebracht of boeren de kavels terecht claimden als onderdeel van hun boerenbedrijf.

Naar aanleiding van de publicaties over de discriminerende fraudeonderzoeken van DUO, in samenwerking met Het Hogerponderwijs Persbureau, NOSop3, Trouw en De Groene Amsterdammer, waren voor het kabinet reden om intern onderzoek te laten doen naar de gang van zaken bij DUO. Afgelopen maand bood het kabinet bij monde van minister van Onderwijs Robert Dijkgraaf excuses aan aan alle gedupeerde studenten.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend