Sylvana van den Braak

Sylvana van den Braak is onderzoeksjournalist bij platform Investico en schreef daar onder meer over arbeidsmigratie, uitbuiting en moderne slavernij in Nederland en Europa. Samen met Michelle Salomons maakt ze de Investico-podcast Speurwerk. Ze is co-auteur van het boek Uitgebuit en schreef een boek over de journalistiek in Suriname: A Fri Wortu.

Onderzoeken van Sylvana van den Braak

‘Een onbetaalbaar feestje’ 12.12.2023

Onderwijsmarkt gijzelt leesonderwijs

Op de vrije markt van lespakettenmakers, tussenhandelaren en onderwijsadviseurs controleert vrijwel niemand wat basisschoolleerlingen leren; leerkrachten raken verdwaald in een woud van lesmethoden.

‘We noemen het vieze lucht, maar je ruikt en ziet het niet’ 06.05.2023

Zeker honderdduizend kinderen op school in vervuilde lucht

Ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden liggen te dicht bij een drukke weg. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD.

Hoe is de opvang voor Oekraïners in Nederland geregeld? 27.07.2022

Op en neer naar oorlogsgebied voor doktersbezoek

De speciale beschermingsstatus die Oekraïense vluchtelingen hebben gekregen, had hun opvang moeten verbeteren. In plaats daarvan worden gemeenten nu overvraagd door de zoveelste decentralisatie.

Oekraïense arbeidsmigranten kwetsbaar voor uitbuiting 15.06.2022

Tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten gestrand in Nederland

Al voor de oorlog begon kwamen er tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten naar Nederland. Zij zijn niet in beeld bij overheden en instanties, en ze kunnen niet terug naar huis.

Gebrekkige gezondheidszorg aan arbeidsmigranten 03.11.2021

‘Doe er maar wat ijs op’

Arbeidsmigranten betalen dezelfde zorgpremie als alle Nederlanders, maar als ze ziek zijn krijgen ze niet dezelfde zorg. Bij ziekte dreigt het uitzendbureau met ontslag, vertellen ingewijden.

Problemen voor corona-vaccinaties 03.05.2021

Bijna 250 duizend arbeidsmigranten onvindbaar voor overheid

We doen alsof ze er niet zijn: arbeidsmigranten. Bijna 250.000 onzichtbaren leven aan de rand van onze samenleving, maar houden die wel draaiende. En ze krijgen geen coronavaccin.

Misbruik migratieregeling 27.03.2021

Uitbuiting in de Aziatische horeca

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen afgelopen jaar een visum van de IND om in Nederland te werken. Maar er is vaak geen werk of de koks krijgen veel te weinig betaald.

Werkomstandigheden van sekswerkers steeds moeilijker 20.05.2020

‘Op dit huisnummer woont een prostituee’

Opheffing van het bordeelverbod, twintig jaar geleden, moest sekswerk in Nederland controleerbaarder en veiliger maken. Toch neemt het aantal officiële seksbedrijven af.

Arbeidsmigranten in coronapandemie 06.05.2020

Ziek van onze online boodschappen

Arbeidsmigranten die online boodschappen verzorgen zijn extra kwetsbaar voor coronabesmetting. Op de werkvloer kunnen ze nauwelijks afstand houden. Schijnbaar heeft hun veiligheid minder prioriteit.

'Ik wil stoppen, maar eigenlijk moet ik gewoon door’ 01.04.2020

Sekswerk gaat door ondanks het virus

Sekswerkers en hun klanten negeren het verbod op het uitoefenen van ‘contactberoepen’. Ze blijven vaak uit financiële noodzaak aan het werk, ook na verplichte sluiting van de bordelen en seksclubs.

Verslingerd aan videospelletjes 08.10.2019

Hoe gameverslaving kinderspel werd

Nederlandse verslavingsklinieken worden overspoeld door opmerkelijk jonge klanten. Hun leven is tot stilstand gekomen door online spellen die bewust steeds verslavender worden gemaakt.

Voor veel ouderen en chronisch zieken is hulp afhankelijk geworden van hun postcode 18.05.2019

Verhuizen om wél hulp te krijgen?

Hulp en zorg die via de Wet maatschappelijke ondersteuning wordt geregeld, verschilt per gemeente. Als je postcode bepaalt dat je geen hulpmiddel of voorziening krijgt groeit de druk op mantelzorg.

Arbeidsuitbuiting nauwelijks bestraft in Nederland 21.03.2018

‘Ik had mijn eigen huid in mijn handen’

Duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder ellendige omstandigheden waaraan ze zich niet kunnen ontworstelen. Arbeidsinspectie, politie en Openbaar Ministerie schieten te kort.

In de loopgraven van de supermarktoorlog 07.03.2018

Callgirl voor Albert Heijn

Ons Bonusvoordeel is afhankelijk van Oost-Europeanen die tegen onzeker loon, onder druk boodschappen sorteren in het magazijn. Aan het einde van de shift worden ze weggestopt aan de rand van de stad.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend