Machteld Veen

Machteld is stafredacteur bij Investico en doet onderzoek naar zorg, asiel, politiek en justitie. Ze werkte eerder voor de publieke omroep, onder meer bij de programma’s Brandpunt en Nieuwsuur. Daar deed ze onderzoek naar onder meer het test- en vaccinatiebeleid tijdens de coronacrisis en wetenschappelijke integriteit.

Onderzoeken van Machteld Veen

‘Ook geen lopende procedures afmaken’ 24.06.2024

Mensenrechten-organisaties: stop onmiddellijk met adopties

Meer dan 50 belangenorganisaties, wetenschappers en (ervarings)deskundigen roepen demissionair minister Weerwind gezamenlijk op om per direct te stoppen met alle lopende adoptieprocedures.

Lopende Hongaarse procedures gaan ondanks adoptiestop nog door 22.06.2024

Kritiek op adoptieland Hongarije verdween uit rapport Justitie

Uit rapportages van het Ministerie van Justitie blijkt dat het Hongaarse adoptiesysteem verantwoord georganiseerd zou zijn. Onderzoek laat echter zien dat dit niet klopt.

Mantelzorg in het verpleeghuis 13.06.2024

Zorgpersoneel verpleeghuis ervaart geen vermindering werkdruk door hulp mantelzorg

Uit een enquête onder vierhonderd verzorgenden en verpleegkundigen blijkt dat ze in het verpleeghuis blij zijn met hulp van familie, maar geen vermindering van werkdruk ervaren.

‘Een onbetaalbaar feestje’ 12.12.2023

Onderwijsmarkt gijzelt leesonderwijs

Op de vrije markt van lespakettenmakers, tussenhandelaren en onderwijsadviseurs controleert vrijwel niemand wat basisschoolleerlingen leren; leerkrachten raken verdwaald in een woud van lesmethoden.

Wat geeft de wetgever om de wetten? 16.11.2023

Kamer had nog nooit zo weinig tijd voor wetten

Hoeveel aandacht konden Kamerleden de afgelopen kabinetsperiode opbrengen voor het controleren van wetten? Nog minder dan in voorgaande jaren, zo blijkt.

Grote kritiek op OM bij 'voorwaardelijke sepots' 28.06.2023

‘Eigenlijk geen straf’, maar wel een strafblad

Jaarlijks krijgen tienduizend verdachten via een 'Voorwaardelijk Sepot' een proeftijd en een strafblad van het Openbaar Ministerie zonder dat een rechter ernaar kijkt. Verzet is niet mogelijk.

Vercommercialisering van de asielzorg 27.03.2023

Goedkoop werd duurkoop bij de medische zorg voor asielzoekers

Door de bezuinigingsdrift bij het COA en de lucratieve aanbestedingen is er gebrek aan personeel en middelen. De zorg schiet ernstig tekort, ondertussen worden commerciële bedrijven rijk.

Onzorgvuldig met zorggeld 17.12.2022

Poortwachter zorg CIZ maakt veel meer fouten in patiëntendossiers dan het rapporteert

Bij de aanvraag van langdurige zorg gaat veel meer mis dan wordt gerapporteerd. Het Centrum Indicatiestelling Zorg is onderbemand en kan besluiten niet goed onderbouwen.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend