Financieringen vallen stil en samenwerkingen verdwijnen

Trumps sloopkogel door de wetenschap raakt ook Nederlandse wetenschappers

ANP

Nieuws

Wetenschappers door heel Nederland geraakt door beleid Trump

Van sterrenkunde tot communicatiewetenschappen en geschiedenis, de beknotting van de academische vrijheid in Amerika onder Trump heeft ook voor Nederlandse wetenschappers directe gevolgen. Vooral klimaatwetenschappers en onderzoekers die zich bezighouden met diversiteit, gelijkheid en genderstudies merken de consequenties. Investico, NU.nl, HOP en De Groene Amsterdammer vroegen ruim 200 wetenschappers in een enquête naar hun ervaringen, en spraken nog eens uitgebreid met ruim veertig wetenschappers. De respondenten werken bij twaalf van de veertien Nederlandse universiteiten.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Eenderde van alle geënquêteerden zegt de gevolgen van het Amerikaanse beleid te voelen. Daarbij gaat het voornamelijk om samenwerking met Amerikaanse wetenschappers die wordt stilgelegd, onderzoeksfinanciering die stilvalt of verdwijnt en bijeenkomsten en congressen die niet doorgaan of bezoeken aan de VS die worden uit- of afgesteld.

Ook twee onderzoeken die hoogleraar virologie Marion Koopmans (Erasmus Universiteit) uitvoert met een beurs van de Amerikaanse gezondheidsorganisaties NIH zijn stilgelegd. ‘Dit zijn samenwerkingen met onderzoekers van de Columbia Universiteit naar mogelijke behandeling voor covid en andere infecties’, vertelt ze. ‘Concreet betekent dit dat ik drie mensen heb waar geen geld meer voor is. We hebben ze nu op andere projecten gezet en zijn als een gek op zoek naar andere financiering.’

Zeventien wetenschappers zeggen in de enquête dat ‘datasets en/of software’ die ze nodig hebben voor hun werk niet meer beschikbaar zijn sinds de ingrepen bij Amerikaanse wetenschapsinstituten. Als voorbeelden worden twee grote Amerikaanse programma’s genoemd op gebied van klimaat- en gezondheidswetenschappen.

Het Demografisch en Gezondheidsonderzoeksprogramma (DHS), dat al tientallen jaren internationaal gezondheidsgegevens verzamelt, is ‘momenteel gepauzeerd’ waardoor aanvragen niet meer worden behandeld. Op de website van het Amerikaanse klimaatinstituut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) staat een lijst met datasets die ‘buiten gebruik’ worden gesteld. NOAA verzamelt essentiële informatie over klimaatverandering, onder meer met duizenden boeien in oceanen die de temperatuur en stromingen van het water meten. ‘Als de informatie van deze boeien straks onbruikbaar is, zullen weersvoorspellingen slechter worden en zien we orkanen slechter aankomen’, zegt Sjoerd Groeskamp van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Nederlandse wetenschappers nemen ook zelf maatregelen om de effecten van het Amerikaanse beleid op te vangen. Ze zijn op zoek naar andere financiering, stellen ‘datasets en/of software’ veilig zodat het gebruikt kan blijven worden of zoeken samenwerking met collega’s buiten de Verenigde Staten.

Op Nederlandse universiteiten zijn tot nu toe weinig concrete maatregelen genomen, vertellen wetenschappers ons. Een rondgang langs alle universiteiten maakt duidelijk dat de meesten bezorgd zijn om de situatie, maar niet goed weten hoe ze ernaar moeten handelen. Sommigen hebben wel actie ondernomen door een informatiemiddag te organiseren (Universiteit Leiden) of een aanspreekpunt voor reisadviezen naar de VS in te stellen (Erasmus Universiteit). Maar een landelijke of structurele aanpak ontbreekt vooralsnog.

In sommige gevallen lijken universiteiten ook niet te weten wat voor hinder hun medewerkers ondervinden van de ontwikkelingen in Amerika. Zo laat Maastricht University ons weten ‘geen directe gevolgen’ van het Amerikaanse beleid te ervaren, terwijl drie wetenschappers aan die universiteit bij ons hebben aangeven dat hun financiering is weggevallen, Amerikaanse collega’s zijn uitgesloten van onderzoek en ze geen toegang meer hebben tot wetenschappelijke informatie.

Ook in de landelijke politiek is, net als bij de universiteiten, geen gecoördineerde actie om belangrijke data veilig te stellen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het KNMI en Deltares inventariseren wel welke Amerikaanse data belangrijk zijn, maar hebben nog geen concrete plannen om deze ook veilig te stellen, laten ze weten in een reactie.

We blijven dit dossier volgen. Heeft u tips voor ons? Mail naar redactie@platform-investico.nl

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

Verantwoordingsdocumenten

Onderzoek met bronnen

Trumps sloopkogel raakt ook Nederlandse wetenschappers

of Lees het onderzoek bij De Groene Amsterdammer

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Verdedig de rechtsstaat. Steun onafhankelijke onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend