Karlijn Kuijpers

Onderzoeken van Karlijn Kuijpers

Roulette met de rechtsstaat 25.05.2022

Russische eigenaren achter Curaçaose online casino’s

Curaçao is een wereldspeler op de online gokmarkt. De sector is een toevluchtsoord voor maffia, criminele Russen en witwassers. Ambtenaren die gokbedrijven beter willen reguleren worden geïntimideerd.

Nederlandse banken en pensioenfondsen financieren omstreden Oekraïense oligarch 23.03.2022

Hoe Nederlandse banken de rijkste Oekraïense oligarch steunen

Oligarch Rinat Achmetov trekt in Oekraïne al decennialang aan de touwtjes. Zijn macht en rijkdom heeft hij deels te danken aan Nederlands geld.

Nederland was paradijs voor Russisch geld 09.03.2022

Zullen de sancties de Russische oligarchen wel raken?

De Nederlandse financiële sector is de afgelopen decennia zo sterk verknoopt geraakt met Russisch geld dat het nu praktisch onmogelijk is om Russische oligarchen met sancties effectief te raken.

Corruptie en omkoping in Irak 27.02.2022

Ericsson bleef in Irak werken onder Islamitische Staat

Telecombedrijf Ericsson vroeg toestemming aan terreurgroep IS om in Irak te mogen blijven werken en betaalde om goederen door IS-gebied te smokkelen.

Wel bijstand, geen rechten 12.01.2022

Vogelvrij in de verzorgingsstaat

Een jaar geleden was de ophef groot toen een vrouw in Wijdemeren duizenden euro’s bijstand moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg. Wat is er sindsdien veranderd?

Energiearmoede in Nederland 24.11.2021

Is de muur geïsoleerd? “Neee, ben je gek”

Meer dan negentigduizend huishoudens in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wonen in slecht geïsoleerde corporatiewoningen. Zij worden komende winter mogelijk hard getroffen door de hoge gasprijzen.

Nederlander spin in het web van belastingontduiking 06.10.2021

De man die miljoenen verstopt

De naam van de Nederlandse Paul van Lienden duikt op in enkele van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis, zo blijkt uit de Pandora Papers. Tussenpersonen als hij worden zelden gestraft.

De belastinconstructie van minister Hoekstra 03.10.2021

Hoe Hoekstra’s investering op de Maagdeneilanden belandde

Wopke Hoekstra heeft zich vlak voor zijn ministerschap ontdaan van aandelen in een bedrijf dat via een belastingparadijs opereert. Dat hij dit verzweeg is legaal, maar wel degelijk problematisch.

Bedenkingen bij online rechtspleging 26.05.2021

Liever tegenover een ‘echt mens’

Om de achterstanden in de rechtspraak in te lopen, is er sinds kort de ‘inloopkamer’: een landelijk team dat zaken online en in bulk verwerkt. Niet iedereen is blij met het initiatief.

Vaccinatiechaos 19.05.2021

Voorrang bij vaccinatie voor iedereen

Een reconstructie van de Nederlandse vaccinatiecampagne die verwerd tot een lobbyspel.

Misbruik migratieregeling 27.03.2021

Uitbuiting in de Aziatische horeca

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen afgelopen jaar een visum van de IND om in Nederland te werken. Maar er is vaak geen werk of de koks krijgen veel te weinig betaald.

Controlerende rol Tweede Kamer 11.03.2021

Wat geeft de wetgever om de wetten?

De Tweede Kamer besteedt steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Aandacht daarvoor komt in het gedrang door een ‘wildgroei aan debatten’ over de actualiteit.

Risico van spionage 03.02.2021

Kennismigrantenregeling is fraudegevoelig

Via de kennismigrantenregeling kunnen bedrijven snel en soepel visa regelen voor werknemers. Maar misbruik ligt op de loer. Het maakt Nederland kwetsbaar voor spionage en politieke beïnvloeding.

Kwetsbare burgers geweigerd 06.01.2021

Gemeenten schuiven ‘ongewenste’ inwoners op elkaar af

Kwetsbare burgers worden aan de gemeentegrenzen geweigerd omdat ze dure zorg nodig hebben. Zo is een groep ‘ongewensten’ ontstaan die elke gemeente liever ziet vertrekken.

Verdeel en heers niet 17.12.2020

Waar was het ministerie van VWS?

Het ministerie van VWS dat Nederland door de coronacrisis moet leiden, had ook na de eerste golf geen visie, geen regie, geen plan.

FinCEIN files: ING bankierde voor Russisch witwasnetwerk 23.09.2020

‘Nederland importeert corruptie’

Een lek van geheime Amerikaanse documenten toont dat Nederland een spil is in witwaspraktijken van Russische oligarchen. Opnieuw blijkt dat ING dubieus geld niet buiten de deur heeft weten te houden.

Cruciale GGD-organisaties kapot bezuinigd 10.06.2020

De ja-knikkers van Hugo

Door onderbezetting waren de GGD'en niet toegerust op grootschalig testen. Bezuinigingen en decentralisaties hebben de GGD’en uitgeput.

Verpleeghuizen wilde testen maar werden geweigerd 12.05.2020

Wildgroei commerciële laboratoria ondermijnt testbeleid

Door de wildgroei aan commerciële laboratoria ontbrak het in maart aan een landelijk overzicht van beschikbare testcapaciteit. Personeel van verpleeghuizen werd daarom niet op corona getest.

Nederlandse Inzek verkocht sinds de uitbraak ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests 06.05.2020

Nederlands bedrijf exporteert onbetrouwbare coronatests

Een coronatest werd als Nederlands verkocht, maar lijkt uit China te komen. De uitkomst ervan zou net zo betrouwbaar als een willekeurige gok.

Nieuwe vergunningen voor biomassacentrales zorgen voor méér stikstofuitstoot 29.04.2020

Schuiven met papieren stikstof

Door de coronacrisis lijkt de stikstofcrisis ver weg. Er worden opnieuw kunstgrepen toegepast om meer stikstof te kunnen uitstoten, ditmaal door kolen- en biomassacentrales.

Nederland ontmantelde vaccinkennis 01.04.2020

Nederlandse vaccinproductie werd geprivatiseerd tegen beter weten in

Vaccinontwikkeling is een taak van de overheid. Toch heeft Nederland de vaccinproductie verkocht aan een groot farmabedrijf, dat niet in onderzoek investeert.

De rechtspraak als exportproduct 25.03.2020

Buitenlandse bedrijven leggen druk op Nederlandse rechtspraak

Jaarlijks buigen Nederlandse rechters zich over vele zaken die niets met Nederland te maken hebben. De BV Nederland vaart er wel bij, maar de kosten voor de samenleving zijn hoog.

Zorginstellingen misbruiken nieuwe wet om hulp familieleden te weigeren 04.12.2019

Vijandige overname: onder bewind in de zorg

Sinds vijf jaar mogen behalve familieleden ook zorginstellingen bepalen wie het bewind voert over een hulpbehoevende. Zorginstellingen gaan daarbij soms uiterst bruut te werk.

20.000 rekenstappen 18.11.2019

Fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen

Door fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen zullen mogelijk honderdduizenden werknemers minder pensioen ontvangen dan waarop ze recht hebben.

De stille dood van een milieuwet 24.07.2019

Normen versoepelen, stankoverlast slikken

Ooit werd de milieueffectrapportage (MER) in het leven geroepen om Nederland te beschermen tegen grote vervuilers. Maar de laatste tien jaar is het aantal rapportages gehalveerd.

Gerommel met patenten 26.06.2019

Professoren Maastricht steken opbrengsten patenten in eigen zak

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht verrijkten zichzelf middels een academisch bedrijfje. Ze droegen waardevolle patenten en antilichamen gratis over aan hun eigen bedrijven.

Uw gegevens voor de hoogste bieder 17.04.2019

Curator verkoopt privacygevoelige gegevens

Ondanks de nieuwe privacywetgeving blijken privacybeloftes na faillissement van een bedrijf niets waard. Curatoren verkopen complete klantenbestanden zonder toestemming van consumenten.

Russisch witwassen 06.03.2019

Nederlandse banken schakel in Russische miljardenfraude

De afgelopen jaren werden miljarden aan verdacht Russisch geld via Litouwse banken doorgesluisd naar banken in onder andere Nederland. Banken lieten het dubieuze geld ongehinderd doorstromen.

Goedkoop onder water 27.02.2019

Nederlanders nemen vaker hypotheek bij schaduwbank

Eén op de vijf Nederlanders sluit zijn hypotheek af bij 'schaduwbanken' die aantrekkelijke rentes bieden, maar hypotheekadviseurs, toezichthouders en Consumentenbond waarschuwen voor de risico’s.

Privacyschending op de werkvloer 03.12.2018

Grote Nederlandse bedrijven bespioneren hun personeel

De datahonger van Talpa 28.11.2018

John de Mol is watching you

Datahongerige bedrijven zitten al lang niet meer alleen in Silicon Valley, maar ook in Hilversum. De Mols Talpa bouwt een datamachine waarmee het persoonsgegevens verzamelt, analyseert en uitvent.

‘Ik ben financieel gehandicapt gemaakt’ 02.05.2018

Kwart miljoen Nederlanders staat onder privaat bewind

Tienduizenden Nederlanders met schulden hebben de zeggenschap over hun geld noodgedwongen overgedragen aan private bewindvoerders. Maar die sector kleineert mensen en houdt ze afhankelijk.

‘Duurzaamheid is slechts een verhaaltje’ 18.04.2018

Nederland betrokken bij ontbossing en landroof Amazonewoud

De Nederlandse overheid helpt Brazilië bij de aanleg van havens en wegen dwars door de Amazone. Goed voor ons bedrijfsleven, maar de projecten leiden tot ontbossing, landroof en moord.

Implicando enorme risco para a amazônia 18.04.2018

Holandeses apoiam megaprojeto para transporte de soja

Private rechtbank E-court is 'een zwart gat' 17.01.2018

Vonnis te koop

Ondernemers hebben een private schaduwrechtbank opgezet die handelt in strijd met het EU-consumentenrecht en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend