Rubriek politiek Wissen

ChristenUnie in Europe sought contact with hate groups and Putinists 04.04.2024

European party ECPM financed radical right wing lobby group

For years a private mailing list of lobby group Agenda Europe served as a save haven for radical right wing hate groups to strategise against abortion rights and LGBTQ emancipation, funded by ECPM.

Overheid zoekt ambtenaren zonder vakkennis 03.03.2023

Hoe het landsbestuur haar eigen valkuil groef

Het aantal overheidsvacatures explodeert, maar de overheid zoekt steeds minder vakkennis. Liever heeft het Rijk 'politieke sensitiviteit'.

Hoe het misdaadsbestrijdingsteam MIT faalde 14.09.2022

Miljoenen voor de schijn van daadkracht

Het ‘superteam’ dat in het leven werd geroepen door toenmalig minister Ferd Grapperhaus bleef hangen op de Haagse tekentafels.

Hoe de Nederlandse politiek taxidienst Uber beschermde 12.07.2022

Uber Files: ‘We’re just fucking illegal’

Nederlandse politici, met een hoofdrol voor Neelie Kroes, en de Belastingdienst rolden de loper uit voor de illegale taxidienst Uber, zo kon de Amerikaanse multinational wetten blijven negeren.

Ontwikkelaars rekenen op half miljard door bouwen in het groen 21.06.2022

Het verlanglijstje van de bouwlobby

De voortdurende woningnood vraagt om sturing uit Den Haag. Maar volksvertegenwoordigers van VVD en CDA zijn geobsedeerd door precies vier polders waar ontwikkelaars heel veel geld kunnen verdienen.

Verdozing van Nederland 26.04.2022

Gooien met grond

Steeds vaker vallen landschappen ten prooi aan monotone distributiecentra. Verzet van burgers mag niet baten. Den Haag gooit schaarse groene ruimte in de uitverkoop.

Gemeentelijke samenwerkingen structureel over budget 09.03.2022

De enige lokale overheid waar je nooit op stemt

Gemeenschappelijke regelingen van gemeenten blijken een bodemloze put waarin miljarden verdwijnen. De gemeenteraden hebben niets te zeggen.

Controlerende rol Tweede Kamer 11.03.2021

Wat geeft de wetgever om de wetten?

De Tweede Kamer besteedt steeds minder tijd en aandacht aan het controleren van nieuwe wetten. Aandacht daarvoor komt in het gedrang door een ‘wildgroei aan debatten’ over de actualiteit.

Flexibele huurcontracten 08.12.2020

Flexibel de huur verhoogd, en op straat gegooid

Tijdelijk huurcontracten zouden een uitzondering blijven, beloofde de overheid. Maar 'flexibel' werd de norm. Huren stijgen alleen harder en er is meer ruimte voor slechte en onwettige contracten.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend