Rubriek financiële criminaliteit & witwassen Wissen

Boeren zonder grenzen 06.09.2023

Duizenden hectaren grond ten onrechte geregistreerd voor subsidies

Het fenomeen ‘bermfraude’ is al jaren bekend. Toch blijken boeren nog steeds grootschalig grond die niet van hen is te registeren.

Internationaal schaduwbankieren 08.04.2023

Meer dan honderd Nederlandse bedrijven verstrikt in witwaszaak

Midden-Oosterse bedrijven betalen buitenlandse handelspartners vaak via het oude hawala-systeem. Soms leidt dit tot schimmige praktijken waar ook Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn.

Investeringen in Iran 11.02.2023

Zeker 270 miljoen vanuit Nederland in omstreden Iraanse techsector

Vanuit Nederland stak een Europese investeerdersgroep vanaf 2016 in stilte zo’n 270 miljoen euro in onder meer de controversiële Iraanse tegenhanger van Amazon.

Nederlands geld in witwasparadijs Dubai 12.10.2022

Dubai Uncovered: voor iedereen een veilige haven

Er is weinig zicht op geldstromen van en naar Dubai – tot nu. In het emiraat blijkt veel Nederlands geld in vastgoed om te gaan. Hoe blijven belastingontduikers en witwassers onder de radar blijven?

Roulette met de rechtsstaat 25.05.2022

Russische eigenaren achter Curaçaose online casino’s

Curaçao is een wereldspeler op de online gokmarkt. De sector is een toevluchtsoord voor maffia, criminele Russen en witwassers. Ambtenaren die gokbedrijven beter willen reguleren worden geïntimideerd.

Nederland was paradijs voor Russisch geld 09.03.2022

Zullen de sancties de Russische oligarchen wel raken?

De Nederlandse financiële sector is de afgelopen decennia zo sterk verknoopt geraakt met Russisch geld dat het nu praktisch onmogelijk is om Russische oligarchen met sancties effectief te raken.

Corruptie en omkoping in Irak 27.02.2022

Ericsson bleef in Irak werken onder Islamitische Staat

Telecombedrijf Ericsson vroeg toestemming aan terreurgroep IS om in Irak te mogen blijven werken en betaalde om goederen door IS-gebied te smokkelen.

Nederlander spin in het web van belastingontduiking 06.10.2021

De man die miljoenen verstopt

De naam van de Nederlandse Paul van Lienden duikt op in enkele van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis, zo blijkt uit de Pandora Papers. Tussenpersonen als hij worden zelden gestraft.

De belastinconstructie van minister Hoekstra 03.10.2021

Hoe Hoekstra’s investering op de Maagdeneilanden belandde

Wopke Hoekstra heeft zich vlak voor zijn ministerschap ontdaan van aandelen in een bedrijf dat via een belastingparadijs opereert. Dat hij dit verzweeg is legaal, maar wel degelijk problematisch.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend