Rubriek armoede Wissen

Nauwelijks opties voor mensen met zwaar werk 19.10.2023

Vroegpensioenregeling nauwelijk populair onder zware beroepen

Sinds de afschatting van de VUT in 2004 moest er een alternatief vroegpensioen voor 'slijtende beroepen' komen. Dat kwam er pas in 2021, en de regeling blijkt nauwelijks populair.

De jacht op bijstandsfraudeurs 27.10.2022

Een kijkje in de wasmand

Bij de fraudejacht op de bijstand zijn 'sociale rechercheurs' amper aan regels gebonden, ze gebruiken ongeoorloofde opsporingsmethoden en worden daarvoor regelmatig teruggefloten door de rechter.

Keuringsbedrijf Psyon misbruikt leugentest bij medisch onderzoek UWV 30.03.2022

De afkeuringsindustrie

Burgers die bezwaar maken tegen beslissingen van het UWV zijn kansloos bij de rechter, die vaart blind op dossiers vol knip-en-plakwerk en dubieuze leugentesten.

'ik ben drie jaar van m'n leven verloren' 22.02.2022

De schade van commerciële schuldhulpverlener PLANgroep

Burgers in tientallen gemeenten zijn de afgelopen jaren dieper in de problemen gekomen door schuldhulporganisatie PLANgroep. Cliënten kampen met lange vertragingen en ernstig opgelopen schulden.

Wel bijstand, geen rechten 12.01.2022

Vogelvrij in de verzorgingsstaat

Een jaar geleden was de ophef groot toen een vrouw in Wijdemeren duizenden euro’s bijstand moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg. Wat is er sindsdien veranderd?

Nieuwe werkwijze Huurcommissie ‘onrechtmatig’ 23.10.2021

De afbraak van de huurrechter

De Huurcommissie, ooit opgericht om huurders te beschermen, is de laatste tien jaar steeds verder uitgehold. ‘Zo wordt de Huurcommissie steeds meer een stempelmachine.’

Bewoners weinig invloed op de ontwikkeling van hun buurt 08.04.2019

Moeizame stadsvernieuwing in Rotterdam-Zuid

Rotterdam-Zuid moet in twintig jaar tijd naar het gemiddelde van de grote gemeenten worden geholpen. Maar het project is duur en technocratisch. En de bewoners hebben weinig te zeggen.

‘Ik ben financieel gehandicapt gemaakt’ 02.05.2018

Kwart miljoen Nederlanders staat onder privaat bewind

Tienduizenden Nederlanders met schulden hebben de zeggenschap over hun geld noodgedwongen overgedragen aan private bewindvoerders. Maar die sector kleineert mensen en houdt ze afhankelijk.

Arbeidsuitbuiting nauwelijks bestraft in Nederland 21.03.2018

‘Ik had mijn eigen huid in mijn handen’

Duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder ellendige omstandigheden waaraan ze zich niet kunnen ontworstelen. Arbeidsinspectie, politie en Openbaar Ministerie schieten te kort.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend