Rubriek rechtspraak Wissen

Betonrot in de rechtsstaat 30.10.2023

Helft van de rechters en officieren van justitie bedreigd

Door verharding van de onderwereld worden er meer rechters, officieren, advocaten en journalisten beveiligd dan ooit. Hoe beïnvloedt dit de rechtsstaat?

Grote kritiek op OM bij 'voorwaardelijke sepots' 28.06.2023

‘Eigenlijk geen straf’, maar wel een strafblad

Jaarlijks krijgen tienduizend verdachten via een 'Voorwaardelijk Sepot' een proeftijd en een strafblad van het Openbaar Ministerie zonder dat een rechter ernaar kijkt. Verzet is niet mogelijk.

Meer demonstraties, meer repressie 22.03.2023

Demonstratierecht in de knel

De sfeer tussen demonstrant en autoriteiten verhardt. De politie arresteert en slaat vaker, burgemeesters leggen striktere regels op en demonstranten worden nauwlettend gevolgd.

De jacht op bijstandsfraudeurs 27.10.2022

Een kijkje in de wasmand

Bij de fraudejacht op de bijstand zijn 'sociale rechercheurs' amper aan regels gebonden, ze gebruiken ongeoorloofde opsporingsmethoden en worden daarvoor regelmatig teruggefloten door de rechter.

Hoe het misdaadsbestrijdingsteam MIT faalde 14.09.2022

Miljoenen voor de schijn van daadkracht

Het ‘superteam’ dat in het leven werd geroepen door toenmalig minister Ferd Grapperhaus bleef hangen op de Haagse tekentafels.

Roulette met de rechtsstaat 25.05.2022

Russische eigenaren achter Curaçaose online casino’s

Curaçao is een wereldspeler op de online gokmarkt. De sector is een toevluchtsoord voor maffia, criminele Russen en witwassers. Ambtenaren die gokbedrijven beter willen reguleren worden geïntimideerd.

Wel bijstand, geen rechten 12.01.2022

Vogelvrij in de verzorgingsstaat

Een jaar geleden was de ophef groot toen een vrouw in Wijdemeren duizenden euro’s bijstand moest terugbetalen omdat ze boodschappen van haar moeder kreeg. Wat is er sindsdien veranderd?

Bedenkingen bij online rechtspleging 26.05.2021

Liever tegenover een ‘echt mens’

Om de achterstanden in de rechtspraak in te lopen, is er sinds kort de ‘inloopkamer’: een landelijk team dat zaken online en in bulk verwerkt. Niet iedereen is blij met het initiatief.

Slachtoffers veel vaker naar politie wegens verkrachting en aanranding 02.09.2020

Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

Verkrachting wordt vaker gemeld bij politie, maar het aantal aangiftes blijft achter. Ook het aantal rechtszaken en veroordelingen van daders blijft vrijwel gelijk.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend