Rubriek onderwijs Wissen

‘Ik wil dat iemand zegt dat ik geen fraudeur ben’ 21.06.2023

De discriminerende fraudecontroles van Duo

De jacht op vermeende fraudeurs treft vooral studenten met een migratieachtergrond. Duo is zich van geen kwaad bewust en wil in september het aantal controles verviervoudigen.

‘We noemen het vieze lucht, maar je ruikt en ziet het niet’ 06.05.2023

Zeker honderdduizend kinderen op school in vervuilde lucht

Ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden liggen te dicht bij een drukke weg. De lucht is er te vervuild en voldoet niet aan de hernieuwde richtlijn van de GGD.

Omscholing loopt vast 26.01.2022

Een cursus whisky met subsidie

Corona-regeling NL Leert Door faalt. Het omscholingsgeld komt niet terecht bij de mensen die omscholing nodig hebben, en coachingsbedrijven cashen.

Dertig miljoen coronasubsidie naar private aanbieders 23.06.2021

Een cadeau voor de huiswerkindustrie

De bijles- en huiswerkmarkt krijgt een miljoenenimpuls door subsidies voor corona-achterstanden. Schoolleiders voelen zich gedwongen steeds meer taken aan private bedrijven uit te besteden.

Scholen en lerarenopleidingen concurreren om de docenten van de toekomst 15.06.2021

Hoe de beginnende docent wordt opgebrand

Stagiairs staan onder grote werkdruk, het aantal langstudeerders is ongekend en lerarenopleidingen verkeren in financieel zwaar weer.

Dubieuze diploma's 13.01.2021

Het verdienmodel van omscholingsmonopolist NCOI

Het private opleidingsbedrijf NCOI verwierf met een slim verdienmodel een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholing. Studenten klagen over extra kosten. Docenten zijn uitgeknepen freelancers.

Misstanden en klachten bij private HBO-opleiding 29.07.2020

Private hbo EuroCollege levert ondermaats

De privaat gefinancierde hbo-school EuroCollege belooft een versnelde, intensieve opleiding en rekent daar ruim een halve ton voor. Maar de school komt de beloftes niet na, stellen betrokkenen.

Gerommel met patenten 26.06.2019

Professoren Maastricht steken opbrengsten patenten in eigen zak

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht verrijkten zichzelf middels een academisch bedrijfje. Ze droegen waardevolle patenten en antilichamen gratis over aan hun eigen bedrijven.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Diepgravende onderzoeksjournalistiek is onmisbaar. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend