Rubriek criminaliteit Wissen

Grote kritiek op OM bij 'voorwaardelijke sepots' 28.06.2023

‘Eigenlijk geen straf’, maar wel een strafblad

Jaarlijks krijgen tienduizend verdachten via een 'Voorwaardelijk Sepot' een proeftijd en een strafblad van het Openbaar Ministerie zonder dat een rechter ernaar kijkt. Verzet is niet mogelijk.

Nederlands geld in witwasparadijs Dubai 12.10.2022

Dubai Uncovered: voor iedereen een veilige haven

Er is weinig zicht op geldstromen van en naar Dubai – tot nu. In het emiraat blijkt veel Nederlands geld in vastgoed om te gaan. Hoe blijven belastingontduikers en witwassers onder de radar blijven?

Hoe het misdaadsbestrijdingsteam MIT faalde 14.09.2022

Miljoenen voor de schijn van daadkracht

Het ‘superteam’ dat in het leven werd geroepen door toenmalig minister Ferd Grapperhaus bleef hangen op de Haagse tekentafels.

Roulette met de rechtsstaat 25.05.2022

Russische eigenaren achter Curaçaose online casino’s

Curaçao is een wereldspeler op de online gokmarkt. De sector is een toevluchtsoord voor maffia, criminele Russen en witwassers. Ambtenaren die gokbedrijven beter willen reguleren worden geïntimideerd.

Fraude met diesel 05.03.2022

Nederlandse criminelen bouwen dubieus imperium in België

Ogenschijnlijk gaat het om een victimless crime: sjoemelen met olie in het Belgische buitengebied. Maar als je aan de losse draadjes van het netwerk trekt, ontvouwt een miljoenenbusiness.

Corruptie en omkoping in Irak 27.02.2022

Ericsson bleef in Irak werken onder Islamitische Staat

Telecombedrijf Ericsson vroeg toestemming aan terreurgroep IS om in Irak te mogen blijven werken en betaalde om goederen door IS-gebied te smokkelen.

Lid uit witwasfamilie koopt tientallen panden in de Amsterdamse binnenstad 07.07.2021

De hoofdstad is in verdachte handen

Een Pakistaanse vastgoedinvesteerder neemt het peperdure centrum van Amsterdam over, gesteund door een grote bank. ‘Hier heeft de Rabobank wel iets uit te leggen.’

Souvenirwinkels zijn kwetsbaar voor duistere praktijken 21.10.2020

‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’

In de doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen sloeg één ondernemer zijn slag. Ondanks een overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm.

Slachtoffers veel vaker naar politie wegens verkrachting en aanranding 02.09.2020

Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

Verkrachting wordt vaker gemeld bij politie, maar het aantal aangiftes blijft achter. Ook het aantal rechtszaken en veroordelingen van daders blijft vrijwel gelijk.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend