Rubriek toezicht Wissen

Ondergrondse trustsector 26.05.2023

Brievenbusfirma’s kapen zzp-kantoren

Brievenbusfirma’s strijken neer in flexkantoren voor creatieve zzp'ers om trustwetgeving te omzeilen, slechts één op de tien ingeschreven bedrijven in een flexkantoor is nog maar een eenmanszaak.

Onzorgvuldig met zorggeld 17.12.2022

Poortwachter zorg CIZ maakt veel meer fouten in patiëntendossiers dan het rapporteert

Bij de aanvraag van langdurige zorg gaat veel meer mis dan wordt gerapporteerd. Het Centrum Indicatiestelling Zorg is onderbemand en kan besluiten niet goed onderbouwen.

Industrie hoefde niet te investeren in energiezuinigheid 13.10.2022

Nederland weigerde energiebesparing: ‘een politieke keuze’

Het kabinet wil bedrijven gaan dwingen tot energiebesparing. Ook de industrie, die jarenlang was uitgezonderd. Een goed streven, zeggen energie-experts, maar het komt veel te laat.

De schaduwmarkt van crowdfundhypotheken 28.09.2022

Investeren in vastgoed zonder startkapitaal

Aan de onderkant van de woningmarkt is de laatste jaren een schaduwsector voor hypotheken ontstaan. Steeds meer beleggingspanden worden gefinancierd via online gecrowdfunde leningen.

Trustbedrijven helpen sancties te omzeilen 18.05.2022

Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Zeker honderd Russische bedrijven namen afgelopen jaren afscheid van grote vergunde trustkantoren maar bleven wel in Nederland. Daardoor zijn ze moeilijk te vinden zijn voor opsporingsinstanties.

Omscholing loopt vast 26.01.2022

Een cursus whisky met subsidie

Corona-regeling NL Leert Door faalt. Het omscholingsgeld komt niet terecht bij de mensen die omscholing nodig hebben, en coachingsbedrijven cashen.

Milieu-overtreders zelden gestraft door falend toezicht 17.11.2021

Stinken zonder straf

Omgevingsdiensten, die erop toezien dat bedrijven zich houden aan milieuregels, verzaken in veel gevallen hun taak. Wethouders en provinciebestuurders ondermijnen de handhaving.

De falende arbeidsinspectie 29.09.2021

‘De Inspectie maakt werknemers voor de tweede keer slachtoffer’

In een ongekend hard rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid faalt in de aanpak van arbeidsuitbuiting.

20.000 rekenstappen 18.11.2019

Fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen

Door fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen zullen mogelijk honderdduizenden werknemers minder pensioen ontvangen dan waarop ze recht hebben.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend