Nieuws

Nederlandse criminelen bouwen dubieus imperium in België

Een Nederlands crimineel netwerk kocht de afgelopen vier jaar vier pompstations in Vlaanderen, waarvan zeker één betrokken is bij grootschalige dieselfraude in België. Met deze dieselfraude zouden miljoenen zijn gemoeid, blijkt uit onderzoek van Platform Investico in samenwerking met het Algemeen Dagblad voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Het netwerk ontwikkelde in enkele jaren een groot web aan bedrijven, van onder meer makelaarskantoren en financiële holdings, in België. Bij de Nederlandse politie waren de criminelen al jaren in beeld, maar werden niet de grens over gevolgd. In België waren opsporingsdiensten niet op de hoogte van het criminele verleden van het netwerk.

De Nederlanders zijn volgens het Belgische handelsregister directeuren van een pompstation dat  betrokken is bij een grootschalige ontkleuringsoperatie van rode diesel in het Belgisch-Limburgse dorpje Ham. Half februari stonden daar Belgische fraudeurs terecht die op heterdaad betrapt. Ze onttrokken de rode kleur die aan diesel wordt toegevoegd, vanwege lagere accijns veel goedkoper in de inkoop, om het vervolgens door te verkopen als normale, ‘witte’ diesel.

De Belgische belastingdienst, de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) denkt voldoende bewijs te hebben vergaard om bijna 30 miljoen euro aan ontdoken belasting terug te vorderen. Inclusief een boete kan dat oplopen tot ruim 80 miljoen euro.

Familieleden van de betrokken families Ç. en G. zijn al jaren bij de politie in beeld. Een van de zoons van de familie G. is in België vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege een drugsdelict. Hij werd de afgelopen jaren ook in Nederland aangehouden voor zware mishandeling en wapenbezit. In de afgelopen vijftien jaar was een lid van de familie Ç. betrokken bij drugsproductie, opzetheling, diefstal, wapenbezit en mishandeling, zo blijkt uit politiedocumentatie. Een Utrechtse bron uit het criminele circuit kent de familie Ç. als een familie die ‘groot in de hokken’ zaten, jargon voor wietplantages.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Overal was rook, maar wel oude rook

De familie Ç. werd daarnaast geschouwd in de Utrechtse ‘criminele familie aanpak’, waarin criminele netwerken in verband werden gebracht met internationale drugshandel, liquidaties, witwassen, afpersing en intimidatie. „Overal was rook, maar wel oude rook”, zegt een politiebron die anoniem wil blijven daarover. Volgens de bron heeft de Utrechtse familie veel geld, waarvan er al zoveel witgewassen is dat de politie er eigenlijk niets meer aan kan doen. „Die Belgische tankstations zagen we ook, maar vielen buiten de scope van Utrecht. Dat is als ‘restinformatie’ blijven liggen. De Belgische politie is daarover niet geïnformeerd.”

Uit onderzoek blijkt dat het netwerk de afgelopen jaren vier pompstations overnam. In totaal richten zij 16 bedrijven op waaronder makelaarskantoren, financiële holdings en een ICT-bedrijf op. De bestuurders waren telkens familieleden en een handjevol kennissen die elkaar afwisselen in het bestuur. Criminoloog Edward van der Torre ziet dat als rode vlaggen. „Veel bestuurswisselingen, allerlei familieleden, in korte tijd veel bedrijfjes oprichten. Als ik een bedrijfsanalyse maak, zijn dat zogezegd wel strafpunten. Het zegt op zichzelf nog niks, maar het geeft de gemeente of politie wel aanleiding om vragen te stellen.”

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend