Nieuws

Onderwijsinspectie start onderzoek naar NCOI

De Onderwijsinspectie onderzoekt of private onderwijsinstelling NCOI onjuiste informatie heeft gegeven over de waarde van haar diploma’s voor hoger onderwijs. Bij de inspectie zijn daarover ‘signalen’ binnengekomen. ‘Het kan voorkomen dat termen die niet wettelijk beschermd zijn, zoals hbo, hbo-diploma en hbo-niveau, gebruikt worden zonder voldoende uitleg of het gaat om een geaccrediteerde opleiding. Dat kan tot verwarring leiden en is niet wenselijk’, aldus de Inspectie.  

NCOI stelt dat een student voor korte programma’s ‘op hbo-niveau’ een ‘diploma hbo van Hogeschool NCOI’ krijgt, wat geen officieel geaccrediteerd hbo-diploma is. Dat termen als ‘hbo-diploma’ niet wettelijk beschermd zijn, leidt volgens de Inspectie tot ongewenste situaties en een ‘grijs gebied’ waarin studenten kunnen worden misleid. ‘Dit vraagt om verduidelijking in de wet, zodat ook over bijvoorbeeld hbo en hbo-diploma geen discussie meer kan ontstaan.’

De Inspectie reageert op vragen van onderzoeksplatform Investico naar mogelijke misleiding door de onderwijsgigant NCOI; verreweg de grootste aanbieder van volwassenenonderwijs. Voor het onderzoek voor Trouw, De Groene Amsterdammer en Het Onderwijsblad sprak Investico ruim vijftig studenten, docenten en oud-medewerkers. Volgens hen rekent de school hoge onvoorziene kosten aan studenten; zijn docenten vaak onbevoegde freelancers en wordt verwarring gezaaid over de waarde van diploma’s.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Hoge kosten studenten, lage salarissen docenten

NCOI zegt dat teksten die ze op haar website plaatst over niet-erkende diploma’s, zijn afgestemd met de Onderwijsinspectie. ‘Bovendien kan ik me niet voorstellen dat mensen denken dat een eenjarig hbo-programma gelijkwaardig is aan een volledige hbo-bachelor’, zegt directeur Onderwijs Eric Verduyn. De Onderwijsinspectie ontkent echter dat NCOI alle formuleringen met hen afstemt. Bij eerder onderzoek heeft de Inspectie wel naar die teksten gekeken, ‘maar informatie van NCOI kan regelmatig wijzigen en wij kijken niet mee met elke nieuwe formulering.’

NCOI verdient veel aan studenten die niet voor alles in één keer slagen, zeggen studenten en docenten. Extra scriptiebegeleiding moet worden ingekocht, waarbij zes uur al bijna duizend euro kost. Docenten klagen over werkomstandigheden en honorering.

Zo werden afgelopen voorjaar de vergoedingen voor onderwijs op afstand verlaagd met twintig procent. Wegens corona hoefden docenten immers niet meer te reizen, redeneerde NCOI. Vrijwel geen van de docenten heeft een onderwijsbevoegdheid. Dat is inderdaad geen wettelijke vereiste, bevestigt de Onderwijsinspectie.

Omschoolsubsidie

In 2019 maakte NCOI 30 miljoen euro winst op een omzet van 250 miljoen euro. Op het gebied van volwassenenonderwijs is het instituut inmiddels vrijwel monopolist. De afgelopen tien jaar nam het bijna twintig concurrenten over. Afgelopen zomer gaf de mededingingswaakhond Autoriteit Consument en Markt toestemming om omscholer LOI over te nemen; tot dan toe de grootste concurrent. 

De private instituten verwachten fors te profiteren van subsidies om na de coronacrisis werklozen om te scholen. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trok alleen voor 2020 al 95 miljoen euro subsidie uit voor korte onderwijsprogramma’s die publieke opleiders nauwelijks kunnen aanbieden. De drieduizend opleidingsplekken die NCOI met deze subsidie aanbood, waren in vijf dagen uitverkocht.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend