Nieuws

Misdaadjournalisten, advocaten en magistraten: rechtsstaat staat onder druk

Onder journalisten, officieren, rechters en advocaten leven grote zorgen over de weerbaarheid van de rechtsstaat. Dat blijkt uit meer dan 30 interviews met betrokkenen door Investico en De Groene Amsterdammer. Toenemend geweld en bedreigingen tegen medewerkers in het rechtssysteem veranderen de manier waarop juristen en journalisten hun werk uitvoeren, vertellen zij in een stuk dat vandaag verschijnt bij De Groene Amsterdammer.

Veel van de geïnterviewden zijn betrokken bij het Marengoproces. In dat ‘voor Nederland ongekende’ proces dat loopt tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi werden eerder de broer van een kroongetuige, diens advocaat Derk Wiersum en zijn adviseur misdaadjournalist Peter R. de Vries vermoord. De voormalig advocaat van Taghi, Inez Weski, werd in april van dit jaar gearresteerd op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en het doorspelen van communicatie van Taghi.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Advocaten vertellen hoe onder druk van het proces hun relatie met het Openbaar Ministerie (OM) ernstig verslechterd raakte. Zij zijn verontwaardigd dat het OM advocaten bijvoorbeeld heeft laten volgen op bezoek bij cliënten in Dubai, waarmee volgens hen hun veiligheid in gevaar werd gebracht. Het OM kan zich niet vinden in die kritiek en vindt dat het wellicht vergaande, maar noodzakelijke stappen heeft genomen in het proces.

Meer betrokkenen dan ooit moeten vanwege bedreigingen uit het criminele circuit beveiligd worden. Officieren, rechters, advocaten, en misdaadjournalisten die verhalen hebben opgeschreven waar criminelen niet blij mee waren, worden dusdanig bedreigd dat ze soms 24 uur per dag bewaakt moeten worden.

Bijna alle geïnterviewden maken zich zorgen over de weerbaarheid van ons rechtssysteem. Het Marengoproces is geen incident, zeggen zij. Angst beïnvloedt het werk van mensen die een essentiële rol in de rechtsstaat vervullen, en die dreiging zal niet zomaar meer verdwijnen. In het vandaag verschenen stuk maken Investico en De Groene Amsterdammer  voor het eerst de balans op van waar onder druk van de georganiseerde misdaad scheuren in het rechtssysteem zijn ontstaan, en hoe ze steeds dieper worden.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend