Rubriek politie Wissen

Meer demonstraties, meer repressie 22.03.2023

Demonstratierecht in de knel

De sfeer tussen demonstrant en autoriteiten verhardt. De politie arresteert en slaat vaker, burgemeesters leggen striktere regels op en demonstranten worden nauwlettend gevolgd.

Politie gebruikt omstreden Chinese drones voor opsporing 30.09.2021

Data voor China

De drones van DJI, gebruikt door de Nederlandse politie, zijn vliegende dataslurpers. Zonder toestemming van de gebruiker wordt software geïnstalleerd die persoonlijke gegevens verzamelt.

Risico van spionage 03.02.2021

Kennismigrantenregeling is fraudegevoelig

Via de kennismigrantenregeling kunnen bedrijven snel en soepel visa regelen voor werknemers. Maar misbruik ligt op de loer. Het maakt Nederland kwetsbaar voor spionage en politieke beïnvloeding.

Driekwart van de agenten voelt zich machteloos bij de aanpak van mensen met psychische problematiek 14.10.2020

‘Niet gek genoeg’

Crisisdiensten zijn niet altijd toegerust om mensen met psychische problemen op te vangen. Daar zijn ze immers niet voor opgeleid. ‘Steeds meer collega’s lopen fysiek en mentaal klappen op.’

Slachtoffers veel vaker naar politie wegens verkrachting en aanranding 02.09.2020

Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

Verkrachting wordt vaker gemeld bij politie, maar het aantal aangiftes blijft achter. Ook het aantal rechtszaken en veroordelingen van daders blijft vrijwel gelijk.

'Geef ons nog een jaar' 04.07.2019

Tien jaar strijd tegen ‘ondermijning’ levert nauwelijks resultaat

De strijd tegen de ‘ondermijnende criminaliteit’ in Brabant kent na tien jaar nog nauwelijks resultaat. Bij de aanpak van drugscriminelen is iedereen verantwoordelijk, maar niemand de baas.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Diepgravende onderzoeksjournalistiek is onmisbaar. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend