Rubriek asiel Wissen

De medische keuring van asielzoekers 20.04.2023

‘PTSS? Glaasje water aanbieden en spanning vermijden’

Voordat asielzoekers bij de IND verschijnen, krijgen ze een ‘medische keuring’. Die wordt keuring steeds soberder en uitgevoerd door nauwelijks geschoold personeel van commerciële bedrijven.

Vercommercialisering van de asielzorg 27.03.2023

Goedkoop werd duurkoop bij de medische zorg voor asielzoekers

Door de bezuinigingsdrift bij het COA en de lucratieve aanbestedingen is er gebrek aan personeel en middelen. De zorg schiet ernstig tekort, ondertussen worden commerciële bedrijven rijk.

Hoe is de opvang voor Oekraïners in Nederland geregeld? 27.07.2022

Op en neer naar oorlogsgebied voor doktersbezoek

De speciale beschermingsstatus die Oekraïense vluchtelingen hebben gekregen, had hun opvang moeten verbeteren. In plaats daarvan worden gemeenten nu overvraagd door de zoveelste decentralisatie.

Oekraïense arbeidsmigranten kwetsbaar voor uitbuiting 15.06.2022

Tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten gestrand in Nederland

Al voor de oorlog begon kwamen er tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten naar Nederland. Zij zijn niet in beeld bij overheden en instanties, en ze kunnen niet terug naar huis.

Nederland is al een van de strengste landen van Europa voor asielzoekers 26.11.2019

Een schouderklopje voor een afwijzing

Nederland heeft vergeleken met andere EU-landen een opvallend streng toelatingsbeleid voor asielzoekers, blijkt uit asielcijfers. Geen ander EU-lid heeft zoveel landen van herkomst ‘veilig’ verklaard.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend