Rubriek Rusland Wissen

DDos-aanvallen op essentiële dienstverleners 28.03.2024

Pro-Russische hackers leggen Nederlandse provinciewebsites plat

Afgelopen maandag legde een cyberaanval de websites van vier Nederlandse provincies plat. De aanval werd in een Telegram-groep opgeëist door de pro-Russische hackgroep NoName.

Vastgoedondernemer Erik de Vlieger oprichter Voice of Europe 28.03.2024

Tsjechisch desinformatie-netwerk met Russische inmenging werd opgericht in Nederland

Voice of Europe blijkt Russische desinfo-outlet en doorgeefluik voor geldtransacties tussen het Kremlin en Nederlandse politici. Nederlandse ondernemers richtte het netwerk op en verkochten het later.

Nederland internetparadijs 14.02.2024

Nederland negeerde verzoeken EU over sancties Russisch internet

Nederland heeft de sleutel in handen voor internationale sancties tegen het Russische internet. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken liet verzoeken vanuit Europa links liggen.

Rekruteren voor het Russische leger 07.08.2023

Niet-gesanctioneerde Russische bedrijven betalen huurlingen voor oorlog in Oekraïne

Russische multinationals betalen huurlingen die vechten in de oorlog in Oekraïne. Geen van deze bedrijven staat op de Europese sanctielijst, velen hebben nog altijd vestigingen in Nederland.

FinCEIN files: ING bankierde voor Russisch witwasnetwerk 23.09.2020

‘Nederland importeert corruptie’

Een lek van geheime Amerikaanse documenten toont dat Nederland een spil is in witwaspraktijken van Russische oligarchen. Opnieuw blijkt dat ING dubieus geld niet buiten de deur heeft weten te houden.

De rechtspraak als exportproduct 25.03.2020

Buitenlandse bedrijven leggen druk op Nederlandse rechtspraak

Jaarlijks buigen Nederlandse rechters zich over vele zaken die niets met Nederland te maken hebben. De BV Nederland vaart er wel bij, maar de kosten voor de samenleving zijn hoog.

Europees systeem tegen nepnieuws faalt 01.05.2019

Zolang mensen klikken

In de aanloop naar de Europese verkiezingen stelt de Europese bestrijding van nepnieuws nog steeds niets voor. Google, Facebook en Twitter komen hun beloften over openheid onvoldoende na.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend