Investeringen in Iran 11.02.2023

Zeker 270 miljoen vanuit Nederland in omstreden Iraanse techsector

Vanuit Nederland stak een Europese investeerdersgroep vanaf 2016 in stilte zo’n 270 miljoen euro in onder meer de controversiële Iraanse tegenhanger van Amazon.

Helft van groenste beleggingsfondsen steekt geld in fossiel 29.11.2022

Zelfs Europa’s groenste fondsen beleggen miljarden in kolen en gas

Duurzaam beleggen is populairder dan ooit. Maar ondanks mooie beloftes steekt de helft van Europa’s duurzaamste beleggingsfondsen nog altijd geld in kolen, olie en luchtvaart.

Nederlands geld in witwasparadijs Dubai 12.10.2022

Dubai Uncovered: voor iedereen een veilige haven

Er is weinig zicht op geldstromen van en naar Dubai – tot nu. In het emiraat blijkt veel Nederlands geld in vastgoed om te gaan. Hoe blijven belastingontduikers en witwassers onder de radar blijven?

Hoe de Nederlandse politiek taxidienst Uber beschermde 12.07.2022

Uber Files: ‘We’re just fucking illegal’

Nederlandse politici, met een hoofdrol voor Neelie Kroes, en de Belastingdienst rolden de loper uit voor de illegale taxidienst Uber, zo kon de Amerikaanse multinational wetten blijven negeren.

Fraude met diesel 05.03.2022

Nederlandse criminelen bouwen dubieus imperium in België

Ogenschijnlijk gaat het om een victimless crime: sjoemelen met olie in het Belgische buitengebied. Maar als je aan de losse draadjes van het netwerk trekt, ontvouwt een miljoenenbusiness.

Corruptie en omkoping in Irak 27.02.2022

Ericsson bleef in Irak werken onder Islamitische Staat

Telecombedrijf Ericsson vroeg toestemming aan terreurgroep IS om in Irak te mogen blijven werken en betaalde om goederen door IS-gebied te smokkelen.

Nederlander spin in het web van belastingontduiking 06.10.2021

De man die miljoenen verstopt

De naam van de Nederlandse Paul van Lienden duikt op in enkele van de grootste fraudezaken uit de geschiedenis, zo blijkt uit de Pandora Papers. Tussenpersonen als hij worden zelden gestraft.

De belastinconstructie van minister Hoekstra 03.10.2021

Hoe Hoekstra’s investering op de Maagdeneilanden belandde

Wopke Hoekstra heeft zich vlak voor zijn ministerschap ontdaan van aandelen in een bedrijf dat via een belastingparadijs opereert. Dat hij dit verzweeg is legaal, maar wel degelijk problematisch.

Duurzaamheid van biomassa 09.12.2020

Hoe Estse bomen worden opgestookt in onze centrales

Vaste biomassa, bijvoorbeeld in de vorm van houtpellets, is goed voor een derde van de Nederlandse groene energie. Maar is de ‘oogst’ van het hout dat bij ons wordt opgestookt wel echt duurzaam?

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend