Nieuws

Dubai blijft toevluchtsoord voor criminelen en witwassers

Van de Ierse leider van een drugskartel tot een Libanese Hezbollah-financier, en van een Britse Bitcoin-oplichter tot een Nederlandse gezochte crimineel. Allemaal blijken ze vastgoed te bezitten in Dubai. Het emiraat blijft een gewilde locatie voor iedereen die zijn geld wil verbergen, of zelf van de radar wil verdwijnen, ook na beloftes door de autoriteiten van Dubai om de herkomst van inkomend geld beter te controleren.

Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico en De Groene Amsterdammer en internationale partners naar gelekte vastgoeddata uit het emiraat. De Amerikaanse ngo Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) verkreeg gegevens over de eigenaren van zo’n 198 duizend woningen tussen 2020 en 2022. Het Noorse medium E24 en het Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) verspreidden die informatie vervolgens onder 72 media over de hele wereld, waaronder De Groene Amsterdammer en Investico.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de lijsten met vastgoedbezitters staan meer dan 40 gesanctioneerde personen, meer dan 60 ‘politically exposed persons’ en meer dan 60 internationaal gezochte criminelen en verdachten. Journalisten die aan het onderzoek meewerkten vonden bijvoorbeeld de Angolese Isabel dos Santos, een van de rijkste vrouwen van Afrika die verdacht wordt van witwassen, verduistering en fraude. Ook de Ier Daniel Kinahan staat op de lijst: hij wordt ervan verdacht een drugskartel te hebben geleid dat samenwerkte met onder andere de organisatie van Ridouan Taghi.

De golfstaat blijkt daarnaast voor vermogende Nederlanders nog steeds een aantrekkelijke plek om te investeren. Ajax-bestuurder Alex Kroes bijvoorbeeld, net als tech- en vastgoedondernemer Michel Perridon. Maar we komen ook gezochte criminelen tegen met vastgoed in de Arabische kuststad, zoals ‘Bolle’ Jos Leijdekkers. Het OM verdenkt hem van grootschalige cocaïnehandel en het opdracht geven tot een liquidatie. Momenteel loopt een rechtszaak over witwassen tegen zijn en moeder en zus, die volgens de processtukken ook eigenaar waren van een luxe penthouse op het Dubaise palmeiland, samen met meerdere Bentley’s en luxe horloges.

Ondanks beloftes van het emiraat om de herkomst van geld bij onder andere vastgoedtransacties beter te gaan controleren, is het nog altijd heel goed mogelijk om zonder al te veel vragen een huis te kopen, blijkt uit gesprekken met makelaars in Dubai. Journalisten van het Zweedse tv-station SVT deden zich in Dubai bijvoorbeeld voor als geïnteresseerde kopers. ‘Je kunt in crypto betalen, in cash. Niemand zal je vragen waar het geld vandaan komt’ kregen zij als antwoord.

Investeerders profiteren ook van het zwarte geld dat in de wolkenkrabbers van Dubai wordt geïnvesteerd en de prijzen opdrijft. De vermenging van zwart en wit geld draagt bij aan het succes van het emiraat, legt Jodi Vittori, hoogleraar geopolitiek en veiligheid aan de Amerikaanse Georgetown University, uit. ‘Als er alleen maar zwart geld binnenkwam, zouden ze snel uitgesloten worden van de internationale gemeenschap. Maar een Russische oligarch, een Ierse drugsbaas en iemand van de lokale afdeling van investeringsbank JP Morgan kunnen in Dubai allemaal samen in hetzelfde gebouw wonen.’

De autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten laten in een reactie aan onze collega’s van The Times weten dat ze hun rol in het beschermen van de integriteit van het wereldwijde financiële systeem uiterst serieus nemen, en nauw met internationale partners samen te werken om alle vormen van illegale financiering te verstoren.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend