Nieuws

Komend jaar zeker 64 nieuwe distributiecentra in aanbouw

Ondanks voornemens van provincies en beloftes in het regeerakkoord om ‘verdozing van het landschap’ terug te dringen, komen er tot eind 2023 nog zeker 64 grote distributiecentra bij in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van Cobouw, door platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Pointer voor onder meer Trouw en De Groene Amsterdammer. Het totale oppervlak van de geplande hallen beslaat meer dan 3 miljoen vierkante meter.

De distributiecentra komen in ruim de helft van de gevallen te staan op plekken die nu nog groen zijn, zoals weilanden. Ook blijkt uit de data dat de pakhuizen gemiddeld groter zijn dan de distributiecentra die nu in Nederland staan. Gemiddeld zijn bestaande distributiecentra 33 duizend vierkante meter groot, voor de aangekondigde hallen is dat 48 duizend vierkante meter. Dat is bijna anderhalf keer de Johan Cruijffarena.

Samen met Pointer brachten we in kaart op welke plekken er de komende jaren nog grote distributiecentra bijkomen. Door hieronder postcode in te voeren kan je bekijken waar er in de buurt van jouw woonplaats ‘dozen’ zullen verrijzen.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend