Het Nederlandse Inzek verkocht sinds de uitbraak van Covid-19 ruim anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests. Het bedrijf belooft dat de tests ‘zeer accuraat’ binnen tien minuten kunnen vaststellen of iemand corona heeft, maar volgens twee onafhankelijke studies is de kans zeer groot dat de test een verkeerde diagnose stelt. Marien de Jonge, onderzoeker in het Radboudumc, noemt de belofte van Inzek misleidend. ‘Onbetrouwbare tests vormen een groot gevaar voor de volksgezondheid’, zegt hij. 

Toch zijn de zogenaamde Biozek-tests al in ruim twintig landen verkocht, blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en journalistencollectief OCCRP voor Trouw. Distributeur Bipharma zegt de tests aan ongeveer vijftien Nederlandse ziekenhuizen en laboratoria en ruim honderd Nederlandse apotheken te hebben verkocht. Waarvoor ziekenhuizen de tests gebruiken is onbekend, omdat Bipharma niet zegt wie haar klanten zijn. 

‘Dutch-made’

Overheden en ziekenhuizen in onder meer Spanje, Rusland, Servië en Benin dachten een betrouwbaar Nederlands product te kopen. Inzek adverteert de tests als ‘Dutch-made’, terwijl ze in werkelijkheid in China zijn gemaakt. De Chinese fabrikant produceert een identieke test onder haar eigen merknaam, Alltest. In een reactie ontkent Inzek dat het de tests als Nederlands aanprijst, en even later is ‘Dutch-made’ van de website gehaald.

Marien de Jonge van het Radboudumc zegt dat er in de klinische studie belangrijke gegevens ontbreken. Hij maakt zich zorgen om mensen die geïnfecteerd zijn, maar waarbij de test desondanks uitwijst dat ze geen corona hebben. ‘Zij zullen onterecht met een veilig gevoel de straat op gaan.’ Volgens de Europese Commissie en het Outbreak Management Team bestaan er momenteel nog geen betrouwbare sneltests.

Zeki Hamid, de eigenaar van Inzek, weerspreekt de bevindingen. ‘Ik heb begrepen dat mijn product meer dan negentig procent betrouwbaar is.’ De test kan in Nederland ongecontroleerd de markt op. De inspectie controleert enkel tests die direct aan particulieren worden verkocht, terwijl Inzek zegt alleen aan zorgprofessionals te verkopen.

Lees het hele onderzoek, met voetnoten, hier. Dit onderzoek, in samenwerking met OCCRP, verscheen ook in Trouw. Dit onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Fonds BJP).

Auteurs

54-Investico-07-06-201700996

Karlijn Kuijpers

Karlijn studeerde milieuwetenschappen en criminologie en deed voor SOMO onderzoek naar de relatie tussen bedrijven en landconflicten in …
Profiel-pagina

Michelle Salomons

Michelle Salomons studeerde journalistiek in Utrecht en kunst en politiek aan Goldsmiths University in Londen. Eerder werkte ze als …
Profiel-pagina