Nieuws
Tijdelijk verbod op staalslakken vanwege zorgen gezondheidsrisico's
Staalslakken mogen een jaar lang alleen bij uitzondering worden gebruikt. De maatregel geldt voor grootschalig gebruik en locaties waar direct contact met het restproduct mogelijk is. Er zijn namelijk zorgen over de gezondheidsrisico’s.
Dat laat staatssecretaris Thierry Aartsen van Openbaar Vervoer en Milieu maandag weten aan de Tweede Kamer.
Staalslakken zijn een restproduct uit de staalindustrie dat voor uiteenlopende toepassingen wordt gebruikt. Ze worden vaak gebruikt in de bouw, bijvoorbeeld voor wegen, grindpaden of geluidswallen. Investico ontdekte in samenwerking met de Groene Amsterdammer en NU.nl dat op zeker 115 plekken in Nederland staalslakken zijn gebruikt. Maar staalslakken kunnen voor gezondheidsklachten zorgen, zoals bloedneuzen, brandwonden, zere ogen en ademhalingsproblemen.
Daarom geldt nu een noodregeling voor het gebruik van staalslakken. Ze mogen een jaar niet worden gebruikt als mensen of dieren er direct mee in contact kunnen komen. Het verbod geldt ook op plekken waar staalslakken grootschalig worden gebruikt.
In groot oppervlaktewater zoals meren mogen staalslakken nog wél worden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat dit niet schadelijk is voor mens of milieu, schrijft Aartsen. Het blijft ook toegestaan om het restproduct te verwerken in betonsteen, beton, asfalt of (onder bepaalde voorwaarden) als bindmiddel. Voor deze toepassingen komt wel, per 22 juli, een vergunningplicht.
‘Veiligheid heeft voor mij de hoogste prioriteit’, schrijft Aartsen. ‘Met de huidige regels kunnen we geen veilig gebruik van staalslakken garanderen. Daarom drukken we op de pauzeknop.’ Die pauze is volgens Aartsen bedoeld om onderzoek te doen ‘naar de risico’s en mogelijk alternatief gebruik’.

Muriël Louman is onderzoeksjournalist voor platform Investico en schrijft over milieu, de gevolgen van klimaatverandering en politiek.

Naima Cornelia doet onderzoek naar de aantasting van grondrechten en milieuvervuiling.

Michelle Salomons doet onderzoek naar de privatisering van het onderwijs, digitale sanctieschendingen en de woningmarkt.