Rubriek uitbuiting Wissen

Oekraïense arbeidsmigranten kwetsbaar voor uitbuiting 15.06.2022

Tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten gestrand in Nederland

Al voor de oorlog begon kwamen er tienduizenden Oekraïense arbeidsmigranten naar Nederland. Zij zijn niet in beeld bij overheden en instanties, en ze kunnen niet terug naar huis.

Gebrekkige gezondheidszorg aan arbeidsmigranten 03.11.2021

‘Doe er maar wat ijs op’

Arbeidsmigranten betalen dezelfde zorgpremie als alle Nederlanders, maar als ze ziek zijn krijgen ze niet dezelfde zorg. Bij ziekte dreigt het uitzendbureau met ontslag, vertellen ingewijden.

De falende arbeidsinspectie 29.09.2021

‘De Inspectie maakt werknemers voor de tweede keer slachtoffer’

In een ongekend hard rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid faalt in de aanpak van arbeidsuitbuiting.

Misbruik migratieregeling 27.03.2021

Uitbuiting in de Aziatische horeca

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen afgelopen jaar een visum van de IND om in Nederland te werken. Maar er is vaak geen werk of de koks krijgen veel te weinig betaald.

Drugsgebruik onder arbeidsmigranten 24.02.2021

Goedkoper dan bier: drugs op de werkvloer

Nederlandse bedrijven testen hun werknemers vaker op drugs. Dat is illegaal, maar niet zonder reden. Met name arbeidsmigranten die werken onder hoge druk zijn vatbaar voor verslaving.

Dubieuze diploma's 13.01.2021

Het verdienmodel van omscholingsmonopolist NCOI

Het private opleidingsbedrijf NCOI verwierf met een slim verdienmodel een monopolie op volwassenenonderwijs en omscholing. Studenten klagen over extra kosten. Docenten zijn uitgeknepen freelancers.

Haar van Oeigoeren mogelijk in Nederlandse hair exentsions 02.12.2020

Pruiken uit Xinjiang

De handel in mensenhaar is een miljardenindustrie, met China als hoofdleverancier – ook voor Nederland. In Xinjiang werken duizenden Oeigoerse dwangarbeiders aan extensions, pruiken en haarstukken.

Misstanden en klachten bij private HBO-opleiding 29.07.2020

Private hbo EuroCollege levert ondermaats

De privaat gefinancierde hbo-school EuroCollege belooft een versnelde, intensieve opleiding en rekent daar ruim een halve ton voor. Maar de school komt de beloftes niet na, stellen betrokkenen.

Werkomstandigheden van sekswerkers steeds moeilijker 20.05.2020

‘Op dit huisnummer woont een prostituee’

Opheffing van het bordeelverbod, twintig jaar geleden, moest sekswerk in Nederland controleerbaarder en veiliger maken. Toch neemt het aantal officiële seksbedrijven af.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend