Rubriek financiële sector Wissen

Nederlandse banken en pensioenfondsen financieren omstreden Oekraïense oligarch 23.03.2022

Hoe Nederlandse banken de rijkste Oekraïense oligarch steunen

Oligarch Rinat Achmetov trekt in Oekraïne al decennialang aan de touwtjes. Zijn macht en rijkdom heeft hij deels te danken aan Nederlands geld.

Nederland was paradijs voor Russisch geld 09.03.2022

Zullen de sancties de Russische oligarchen wel raken?

De Nederlandse financiële sector is de afgelopen decennia zo sterk verknoopt geraakt met Russisch geld dat het nu praktisch onmogelijk is om Russische oligarchen met sancties effectief te raken.

De belastinconstructie van minister Hoekstra 03.10.2021

Hoe Hoekstra’s investering op de Maagdeneilanden belandde

Wopke Hoekstra heeft zich vlak voor zijn ministerschap ontdaan van aandelen in een bedrijf dat via een belastingparadijs opereert. Dat hij dit verzweeg is legaal, maar wel degelijk problematisch.

Souvenirwinkels zijn kwetsbaar voor duistere praktijken 21.10.2020

‘Ze zijn hier zo lekker aan het witwassen’

In de doodstille Amsterdamse binnenstad zonder toeristen sloeg één ondernemer zijn slag. Ondanks een overvloed aan anti-witwasprojecten slaat niemand alarm.

20.000 rekenstappen 18.11.2019

Fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen

Door fraude en slechte administratie bij pensioenfondsen zullen mogelijk honderdduizenden werknemers minder pensioen ontvangen dan waarop ze recht hebben.

Goedkoop onder water 27.02.2019

Nederlanders nemen vaker hypotheek bij schaduwbank

Eén op de vijf Nederlanders sluit zijn hypotheek af bij 'schaduwbanken' die aantrekkelijke rentes bieden, maar hypotheekadviseurs, toezichthouders en Consumentenbond waarschuwen voor de risico’s.

De nieuwe Wehkamp 05.12.2018

PSD2 – Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel

Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers, zoals grote techbedrijven. De burger moet alert zijn.

Miljarden geparkeerd in Nederlandse brievenbussen 06.06.2018

Witwassen in een flexkantoor

Na de Panama Papers staan trustkantoren onder scherper toezicht. Toch blijven met buitenlandse miljarden gevulde postbus-bv’s voor Nederland kiezen.

Autoriteit Financiële Markten, waakhond zonder tanden 30.03.2016

Het toezichtsprookje

Sinds de financiële crisis moeten strenge regels en toezichthouders de burger beschermen tegen nieuwe rampen. Gebeurt dat ook? De AFM blijkt een ‘consumentenwaakhond’ die niet wil én niet mag bijten.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend