Rubriek arbeid Wissen

Keuringsbedrijf Psyon misbruikt leugentest bij medisch onderzoek UWV 30.03.2022

De afkeuringsindustrie

Burgers die bezwaar maken tegen beslissingen van het UWV zijn kansloos bij de rechter, die vaart blind op dossiers vol knip-en-plakwerk en dubieuze leugentesten.

Gebrekkige gezondheidszorg aan arbeidsmigranten 03.11.2021

‘Doe er maar wat ijs op’

Arbeidsmigranten betalen dezelfde zorgpremie als alle Nederlanders, maar als ze ziek zijn krijgen ze niet dezelfde zorg. Bij ziekte dreigt het uitzendbureau met ontslag, vertellen ingewijden.

De falende arbeidsinspectie 29.09.2021

‘De Inspectie maakt werknemers voor de tweede keer slachtoffer’

In een ongekend hard rapport concludeert de Algemene Rekenkamer dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid faalt in de aanpak van arbeidsuitbuiting.

Scholen en lerarenopleidingen concurreren om de docenten van de toekomst 15.06.2021

Hoe de beginnende docent wordt opgebrand

Stagiairs staan onder grote werkdruk, het aantal langstudeerders is ongekend en lerarenopleidingen verkeren in financieel zwaar weer.

Problemen voor corona-vaccinaties 03.05.2021

Bijna 250 duizend arbeidsmigranten onvindbaar voor overheid

We doen alsof ze er niet zijn: arbeidsmigranten. Bijna 250.000 onzichtbaren leven aan de rand van onze samenleving, maar houden die wel draaiende. En ze krijgen geen coronavaccin.

Misbruik migratieregeling 27.03.2021

Uitbuiting in de Aziatische horeca

Ruim vijfhonderd Aziatische koks kregen afgelopen jaar een visum van de IND om in Nederland te werken. Maar er is vaak geen werk of de koks krijgen veel te weinig betaald.

Drugsgebruik onder arbeidsmigranten 24.02.2021

Goedkoper dan bier: drugs op de werkvloer

Nederlandse bedrijven testen hun werknemers vaker op drugs. Dat is illegaal, maar niet zonder reden. Met name arbeidsmigranten die werken onder hoge druk zijn vatbaar voor verslaving.

Werkomstandigheden van sekswerkers steeds moeilijker 20.05.2020

‘Op dit huisnummer woont een prostituee’

Opheffing van het bordeelverbod, twintig jaar geleden, moest sekswerk in Nederland controleerbaarder en veiliger maken. Toch neemt het aantal officiƫle seksbedrijven af.

Arbeidsmigranten in coronapandemie 06.05.2020

Ziek van onze online boodschappen

Arbeidsmigranten die online boodschappen verzorgen zijn extra kwetsbaar voor coronabesmetting. Op de werkvloer kunnen ze nauwelijks afstand houden. Schijnbaar heeft hun veiligheid minder prioriteit.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend