Nieuws

Jaarcijfers FvD laten geen betalingen uit Rusland zien, vooral veel kleine donaties

De jaarcijfers van Stichting Forum voor Democratie uit de eerste helft van 2016, de periode waarin FvD zich inzette voor het ‘Oekraïne-referendum’, zijn in handen van De Groene Amsterdammer en Investico en zijn te vinden onderaan dit bericht. Twee weken geleden waren de stukken onderdeel van politieke speculatie. Toen dreigde FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet om Groenlinks-PvdA-parlementariër Jesse Klaver ‘op z’n bek te slaan’ als hij nog eens zou vragen om deze jaarrekening.

In de eerste helft van 2016, zo blijkt uit de documenten, werd ruim twee ton opgehaald om campagne te voeren voor het Oekraïne-referendum, onder meer door donaties, crowdfunding en subsidie. De PVV stak twintigduizend euro in de stichting voor ‘onderzoek’. In de eerste helft van 2016 werden er 1055 donaties gedaan, in 2015 1375. Dat waren vooral kleine bedragen ‘minder dan € 1.000’.

De jaarcijfers van de stichting zijn sinds twee weken object van grote interesse omdat ze mogelijk sporen zouden bevatten van financiering van Stichting FvD door Russische actoren. De documenten bevatten echter geen aanwijzingen in die richting. Er staan geen expliciet uit Rusland afkomstige bedragen of giften uit het buitenland vermeld in de cijfers.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Baudet en Forum-leden die in die periode actief waren voor de stichting hebben altijd geweigerd de jaarstukken openbaar te maken. De stukken zijn echter begin 2017 onderdeel geweest van een dossier dat FvD moest inleveren voor een rechtszaak die het aanspande tegen de Nederlandse staat. De zaak draaide om de afhandeling door de Nederlandse staat van de uitslag van het referendum. Met de jaarstukken wilde FvD indertijd aantonen ‘belanghebbende’ te zijn in de zaak, omdat zij duizenden donateurs vertegenwoordigde. FvD verloor de zaak in april 2017.

Overigens zou het uitermate opmerkelijk zijn als een organisatie of politieke partij eventueel uit Rusland afkomstige giften expliciet zou vermelden in het jaarverslag.

Investico en De Groene Amsterdammer doen een langer lopend onderzoek naar het Russische smeergeldschandaal dat twee weken geleden naar buiten gebracht werd door de Tsjechische inlichtingendienst. De dienst was tot de conclusie gekomen dat verschillende Europese politici geld hadden aangenomen of geld hadden aangeboden gekregen vanuit Rusland. De transactie zou plaatsvinden dankzij Europees nepnieuws-netwerk Voice of Europe.

Twee weken geleden onthulden De Groene Amsterdammer en Investico dat de Voice of Europe ooit opgericht is in Nederland door ondernemer Erik de Vlieger en na 2019 verkocht is aan een Tsjechische partij. Lees vandaag bij De Groene Amsterdammer onze analyse van de werkwijze van de geheime diensten en de contacten die Baudet onderhield met mensen die door het Kremlin zijn betaald.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend