‘Journalistiek zoals het bedoeld is’

Investico wint Tegel met onderzoek naar onterechte registratie overheidsgrond voor subsidie

Nieuws

Investico wint Tegel met onderzoek naar onterechte registratie overheidsgrond voor subsidie

Onderzoeksjournalisten van Investico hebben een Tegel, de jaarlijkse prijzen voor de beste journalistieke producties van het afgelopen jaar, gewonnen voor de publicatie over onterechte registratie van overheidsgrond door boeren. In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag werden de prijzen maandagavond uitgereikt.

De vakjury in de categorie CBS Data noemde het onderzoek ‘journalistiek zoals het bedoeld is’. Het dataonderzoek voorziet in een leemte achtergelaten door een wegkijkende overheid’, aldus het juryrapport.

Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland

Steun ons

Investico-journalisten Marieke Rotman, Sebastiaan Grosscurt en Felix Voogt deden samen met de onderzoeksredactie van Brabantse kranten (Pim van der Hulst), De Gelderlander (Niek Opten), Tubantia (Leo van Raaij) en de Stentor (Niek Megens) maandenlang onderzoek naar de manier waarop (landbouw)grond wordt geregistreerd om subsidies te ontvangen. Investico ontwikkelde zelf een methode om dit in kaart te brengen, iets wat tot dan toe de betrokken overheidsinstanties niet konden of wilden doen.

Uit dit onderzoek bleek dat ongeveer een kwart van de landbouwgrond op overheidspercelen onterecht was geregistreerd door boeren als grond waarover zij subsidie konden aanvragen of waar ze extra mest op konden uitrijden. De boeren hadden geen toestemming om hiervoor subsidie aan te vragen en zij gebruikten de grond ook niet altijd. Naast kleine flardjes grond, zoals kleine bermstrookjes, ging het soms ook om grote oppervlakten zoals ijsbanen of hondenuitlaatplekken.

Investico was ook genomineerd in de categorie Onderzoek, voor de publicatie over fraudeonderzoek door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die de journalisten maakten samen met NOS op 3 en het Hoger Onderwijs Persbureau. In deze categorie ging de Tegel naar de documentaire ‘Indië Verloren… Selling a colonial war’ van In-Soo Radstake.

Verantwoording

Investico is radicaal transparant. In verantwoordingsdocumenten maken wij onze onderzoeksmethodes en resultaten openbaar zodat publiek en andere onderzoekers ons werk kunnen controleren en erop kunnen voortbouwen. In de longread van het onderzoek hieronder verwijzen noten naar het bronmateriaal. Wilt u meer weten over onze missie en methode? Lees meer

U las de longread van dit onderzoek. Heeft u naar aanleiding hiervan een tip? Neem contact met ons op

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend