Podcast

Fraudejacht DUO vangt maar één prooi: student met migratieachtergrond

21 juni 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Frauderen met de uitwonende beurs van studiefinanciering: doen alsof je niet meer thuis woont, om meer geld van DUO te krijgen. Vroeger was dat heel makkelijk. Daarom kreeg DUO in 2012 een fraudesysteem.

Controleurs legden sindsdien bijna vijfentwintigduizend huisbezoeken af, bijna tienduizend studenten moesten hun studiefinanciering terugbetalen en kregen een boete. Maar was dat allemaal terecht? Belia Heilbron, Anouk Kootstra en Bas Belleman vertellen in deze podcast over hoe het rammelende fraudesysteem van DUO onschuldige studenten als fraudeur bestempelt.

De student die hier slachtoffer van is, heeft vaak een migratieachtergrond, ontdekte Investico. Ze spraken met 32 advocaten die studenten bijstonden, ruim 97% van hen had een migratieachtergrond.

Investico deed dit onderzoek samen met NOS op drie en Het Hoger Onderwijs Persbureau. Ook is het hele verhaal te lezen in De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend