Nieuws

Advocatenlobby misbruikt coronavirus voor nieuwe faillissementswet

Een lobby van prominente advocatenkantoren gebruikt de coronacrisis om een nieuwe faillissementswet door de Tweede Kamer te sleuren. Kamerleden worden onder grote druk gezet om de omstreden wet als hamerstuk door de Tweede Kamer te loodsen omdat de pandemie geen andere keuze zou laten. Dat blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor De Groene Amsterdammer.

Grote advocatenkantoren hebben actief meegeschreven aan de faillissementswet, die volgens critici de positie van kleine ondernemers verzwakt en gevoelig is voor misbruik door private-equitybedrijven. Zij bewerkten Kamerleden de afgelopen weken om de wet ‘onmiddellijk’ aan te nemen. ‘Het coronavirus infecteert niet alleen mensen, maar ook de economie’, schrijven ze aan de Kamer. ‘Ondanks de steunmaatregelen van de overheid zullen tal van ondernemingen in financiële moeilijkheden komen.’ De politiek ‘moet haar verantwoordelijkheid nemen’.

Blijf op de hoogte van onze onderzoeken. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Voorman van de lobby is Ruud Hermans, die als partner bij advocatenkantoor De Brauw sinds 2013 met een kantoorgenoot gewerkt heeft aan de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) die nu aan de Tweede Kamer wordt aangeboden. Hermans ondertekent zijn oproep aan Kamerleden nu als hoogleraar Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit, een tijdelijke functie op een tweejarige ‘wisselleerstoel’.

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend