Op de Amersfoortse coffeeshop ’t Klavertje ligt een beslag van € 3.670.000 door het Volendamse vastgoedconcern Hein Schilder Groep (HSG). Reden is de verdenking van corruptie door de pandeigenaar van ‘t Klavertje, Hans Kortlevers, en de voormalig president-commissaris van HSG, Cas Schilder.

Kortlevers spreekt van iets ‘dat niet de schoonheidsprijs verdient’. Berechting hiervoor kocht hij af door in 2014 met het OM te schikken voor 120 uur werkstraf, € 35.000 boete en het inleveren van € 325.000. Cas Schilder, de 71-jarige zoon van de oprichter van HSG, stond vorige maand wel terecht. ‘Een familiedrama’, aldus de aanklager.

HSG had rond de vermoede omkoping honderden werknemers en bezit nu Grand Café De Bosbaan en het Volendamse Hotel Spaander en Brasserie Cathrien. De in 1987 overleden naamgever van het concern was commandant in het verzet en gold als de aartsvader van Volendam en de plaatselijke voetbalclub.

‘Koek en Zopie-ijslandschap’

Kortlevers beloofde volgens het OM aan HSG-president-commissaris Schilder smeergeld. Een schilderijenverkoop moest de omkoping verhullen. Kortlevers kocht van Schilder een ‘Koek en Zopie-ijslandschap’ van Mari ten Kate voor € 500.000, terwijl dat hooguit € 20.000 waard is.

De omkoping vond volgens het OM in 2008 plaats toen Kortlevers voor € 19,6 mln drie hectare van het Campina-Melkunie-terrein in Woerden aan HSG verkocht. Met voorbijgaan aan interne procedures betaalde HSG Kortlevers hiervoor € 3 mln voorschot. De deal stokte daarna. Dit voorschot probeert HSG nu terug te krijgen door het beslag op Kortlevers coffeeshop. Kortlevers claimt op zijn beurt dat HSG hem €19,6 mln schuldig is. Beiden partijen procederen.

De rechtbank veroordeelde Schilder op 27 juni 2017 tot 240 uur taakstraf en € 50.000 boete voor vervalsen, fraude en witwassen, maar sprak hem vrij van passieve omkoping.Volgens het ongepubliceerde vonnis is de schilderijenverkoop ‘een schijntransactie’, maar kan een commissaris niet worden omgekocht. Volgens de wet, aldus de rechtbank, kunnen alleen werknemers of lasthebbers worden omgekocht. Het OM is het hiermee oneens en gaat waarschijnlijk in hoger beroep. Ook Schilder zegt dat te overwegen.

Kortlevers accepteerde dus straf als omkoper, terwijl de omgekochte wordt vrijgesproken. ‘Het was niet goed, maar het was geen omkoping,’ reageert Kortlevers. Waarom dan toch geschikt? ‘Ik wilde uit de publiciteit blijven.’ En het schilderij? ‘Het hing in de huiskamer, want ik dacht dat het duur was,’ zegt Kortlevers. ‘Toen ik hoorde wat het echt waard was, heb ik er een gat ingetrapt.’ De gemeente Amersfoort zegt niet te weten van de werkstraf voor omkoping van de coffeeshoppandeigenaar.

Dit artikel verscheen in Het Financieele Dagblad.

Auteurs

Investico-Guido-webformaat-05849-2

Guido van Eijck

Guido studeerde Geschiedenis aan de...

Guido studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, waar hij ook docent was, en de University of California Los Angeles. Na zijn …
Profiel-pagina
default-person

Vasco van der Boon

Profiel-pagina