Podcast

Vluchten uit je snikhete huis, woningen niet gebouwd op tropische temperaturen

10 juli 2024

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

We kunnen het ons allemaal voor de geest halen: blijft het langer dan een paar dagen warm in Nederland? Dan kan het flink warm worden in jouw huis. Je kan niet slapen, hebt weinig eetlust en geen concentratie. De ventilatoren en airco’s zijn nergens meer te vinden. Doordat de zomers steeds warmer worden in Nederland is er sinds 2021 op het energielabel niet alleen te zien hoe energiezuinig een woning is, maar ook wat het risico is op oververhitting.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Emiel Woutersen en Michelle Salomons over hoeveel Nederlandse huizen het risico hebben op oververhitting. Ze zoeken uit wie er in die huizen wonen en wat de risico's daarvan zijn. Hoewel overstromingen in Nederland in ons geheugen gegrift staan, denken we bij hitte namelijk slechts aan het strand en een barbecue in het park. Dat er tijdens hittegolven in Nederland ook veel mensen sterven, staat vaak niet op onze radar.

Investico deed dit onderzoek samen met Eenvandaag, De Gelderlander, Tubantia, De Stentor, het Leidsch Dagblad, Noordhollands Dagblad, Den Haag Centraal, Vers Beton en de Onderzoeksredactie Brabant, ook voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw.

De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier. Abonneer je hierop de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Word dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend