Podcast

Misdaadteam vangt 160 miljoen, geen boeven

14 september 2022

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

Het moest de vermenging van de criminele onderwereld in de bovenwereld tegengaan. Na de moord op advocaat Derk Wiersum werd het Multidisciplinair Interventieteam - het MIT - opgericht. Maar het ‘superteam’, in het leven geroepen door toenmalig minister Grapperhaus, is nooit veel meer geweest dan een lege huls, gebaseerd op een idee uit Den Haag.

Speurwerk laat horen hoe Romy van der Burgh en Marieke Rotman samen met Rasit Elibol van de Groene Amsterdammer ruim 1500 documenten aan interne e-mails, appjes en documenten rond de totstandkoming van het MIT doorspitten. Ze zien politiek opportunisme, miljoenen aan weggegooid geld en een ontbrekende visie in de strijd tegen ondermijning.

Het onderzoek werd gepubliceerd bij De Groene Amsterdammer, Follow the Money en Argos maakte er een tv-uitzending over. De geannoteerde versie van Investico lees je hier. De Groene Amsterdammer maakte ook een podcast over het onderzoek, luister die hier.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Simone Peek
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend