Podcast

Koffie op het malieveld, klappen op de A12

22 maart 2023

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

De afgelopen jaren wordt er veel gedemonstreerd in Nederland. Anti-Zwarte-Piet-demonstranten zijn aanwezig bij Sinterklaas intochten, actievoerders omzeilen al koffiedrinkend de coronamaatregelen en demonstranten plakken zichzelf vast om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Maar hoe is het demonstratierecht de afgelopen jaren eigenlijk veranderd in Nederland? En hoe reageren demonstranten op die verandering? Neemt het geweld op demonstraties toe? En worden demonstranten vaker opgepakt? Naar die vragen deed de masterclass van Investico de afgelopen zes maanden onderzoek. En de antwoorden hoor je in deze podcast

Luister hier naar David van Benthem, Freyan Bosma, Simon Dequeker, Daphne ten Klooster & Sophie Polm over geweld tijdens demonstraties, het nieuwe type demonstrant en het inzetten van informanten.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Groene Amsterdammer en bij dagblad Trouw. De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Wordt dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend