Podcast

Je kind kwijt omdat je arm bent, misstanden bij adopties uit Hongarije

22 juni 2024

Platform Investico

Apple Podcasts Spotify RSS Overcast Pocketcasts

In mei dit jaar kondigde minister Weerwind onverwachts aan dat adopties vanuit het buitenland per direct werden stopgezet. Nederlanders konden sowieso nog maar uit een paar landen adopteren, waaronder een paar Europese landen. In Europa ging het om Hongarije, Bulgarije en Portugal. De laatste jaren kwamen de meeste geadopteerde kinderen uit Hongarije.

In deze aflevering van Speurwerk vertellen Machteld Veen en Charlotte Werkman over hun onderzoek naar adopties vanuit Hongarije en Bulgarije. Ze ontdekten dat de Nederlandse overheid belangrijke en kritische informatie weghield uit gepubliceerde rapporten, en de landen desondanks in 2022 en 2024 nog voorzagen van een positief advies op het gebied van adopties.

Investico deed dit onderzoek samen met Zembla, het Vlaamse weekblad Knack, het Hongaarse medium Atlaszo en de krant 24chasa uit Bulgarije, ook voor De Groene Amsterdammer en dagblad Trouw.

De geannoteerde versie met uitgebreide onderzoeksverantwoording van Investico lees je hier. Abonneer je hierop de nieuwsbrief van Investico en ontvang als eerste onze onderzoeksverhalen in je mailbox.

Wil jij de onderzoeken die in Speurwerk aan bod komen steunen, wil jij de onderzoeksjournalistiek van Investico verder helpen? Word dan vriend van Investico. Via deze link kan je een jaarlijkse bijdrage doen om ons te steunen, die is fiscaal aftrekbaar, ook met een eenmalige bijdrage zijn we heel erg blij.

Presentatie & montage: Sylvana van den Braak & Michelle Salomons
Muziek & eindmix: Pepijn Buitenhuis

Lees het onderzoek

Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is onmisbaar in een democratie. Word nu Vriend van Investico en versterk de onderzoeksjournalistiek in Nederland.

Word vriend